Heb jij als ondernemer nog geen zakelijke rekening?

Heb jij als ondernemer nog geen zakelijke rekening?

Redactie Baaz

Heb je de afgelopen weken ook weer hard moeten werken om je administratie op orde te krijgen? Eens per jaar moet iedere ondernemer aangifte doen bij de Belastingdienst, wat voor sommigen een hels karwei is. Iedere euro moet verantwoord kunnen worden en wanneer je daar niet zoveel aandacht aan geschonken hebt, kan het veel werk zijn om al je uitgaven te controleren. Vandaar dat het belangrijk is dat je je administratie bijhoudt. Dat hoeft helemaal niet veel werk te zijn. In dit artikel laten we je zien hoe je zorgt dat je altijd weet wat je waaraan besteed hebt en hoe je overzicht houdt over je financiën. 

Hou je privé- en zakelijke rekening altijd gescheiden 

Veel ondernemers hebben geen scheiding gemaakt tussen hun persoonlijke en hun zakelijke rekening. Wanneer je net begint met ondernemen wil je namelijk niet onnodig veel onkosten maken, maar op een zakelijke rekening zou je niet moeten besparen. Als je namelijk een bedrijfsrekening openen gaat, dan maak je gelijk een duidelijke scheiding tussen je privésituatie en je zakelijke inkomsten en uitgaven. Met een zakelijke rekening zorg je niet alleen voor een goede scheiding tussen werk en privé, maar ook voor meer overzicht over je financiën. Je kunt jezelf iedere maand een salaris uitkeren dat je van je bedrijfsrekening overmaakt naar je privérekening. Hierdoor geef je ook niet per ongeluk meer uit dan je eigenlijk zou kunnen. Je kunt op je zakelijke rekening ook gelijk het geld apart zetten dat je moet betalen aan de Belastingdienst. 

Koppel je zakelijke rekening aan je boekhoudprogramma

Het aantal ondernemers dat het fijn vindt om de administratie te doen, is op een hand te tellen. Als ondernemer richt je je liever op het werven van nieuwe klanten en het werk zelf, dan op het bijhouden van je boekhouding. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en werk met een goed boekhoudprogramma. Neem daarbij een zzp rekening die je aan deze software kunt koppelen. Hierdoor heb je nog maar heel weinig werk van je boekhouding. Pin je iets, of wordt er geld op je rekening bijgeschreven, dan wordt dit gelijk verwerkt door je software. Als je aangifte moet doen voor de Belastingdienst, dan heb je je gegevens zo bij de hand en ben je in staat om aan te tonen dat je je boekhouding op orde hebt. Dat voorkomt problemen. 

Een betere uitstraling en zakelijke kosten die aftrekbaar af

Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een zakelijke rekening is, omdat je de rekening op naam van je bedrijf kunt zetten. Voor een klant staat het beter dat deze geld overmaakt naar bijvoorbeeld ‘Geertsen Consultancy’ dan naar L. Geertsen. Ook wanneer je geld overmaakt naar derden, staat de naam van je bedrijf op het afschrift. Bekijk even welk pakket het beste is voor je bedrijf. Je kunt kiezen voor een eenvoudige rekening of gaan voor het uitgebreide pakket met meerdere rekeningen en meerdere betaalpassen. Vind je de kosten te hoog? Vergeet dan niet dat je deze aan het eind van het boekjaar kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden en open vandaag nog een rekening.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie