Hans Biesheuvel: 'Het is tijd dat ondernemers weten waar ze aan toe zijn'
'De overheid moet in eigen vlees gaan snijden'

Hans Biesheuvel: 'Het is tijd dat ondernemers weten waar ze aan toe zijn'

Redactie Baaz

Het mkb komt met een pakket van eisen voor een nieuwe regering na de verkiezingen. Het is tijd voor duidelijkheid, vindt Hans Biesheuvel van MKB Nederland. Want ondernemers hebben het moeilijk door de crisis en moeten weten waar zij aan toe zijn.

Mensen die hard werken hebben recht op duidelijkheid van de politiek, zegt de voorzitter van MKB Nederland, Hans Biesheuvel, op Radio 1 vanochtend. Er is volgens hem al veel te lang onzekerheid op fronten als de euro, de huizenmarkt en pensioenen en dat is niet goed voor het ondernemersklimaat. Ook in de landelijke dagbladen is zijn stem deze week duidelijk aanwezig.

Het belangrijkste wat de politiek nu moet doen? Hans Biesheuvel is duidelijk: een formatie op poten zetten zodat er meer duidelijkheid komt, het consumentenvertrouwen stijgt en de ondernemer weer aan de slag kan. Aan het werk dus en niet maandenlang twisten over welke partijen deel gaan uitmaken van de coalitie.

In verschillende media laat Hans Biesheuvel weten dat de overheid moet stoppen geld te halen bij burgers en bedrijven door het verhogen van de vennootschapsbelasting, de btw, het instellen van een hoog toptarief in de belastingen en een sterk ingrijpen op de woningmarkt.

Het is tijd voor lastenverlichting voor ondernemers en andere hard werkende mensen. 'Al tien jaar lang worden de lasten in Nederland stelselmatig verhoogd (…). Wat mij betreft zijn we echt aan het einde daarvan. Genoeg is genoeg', verduidelijkt de voorzitter op Radio 1.

De overheid moet eerst maar eens gaan snijden in de eigen uitgaven, zo vertelt hij aan de media: 'Snijd als overheid in eigen vlees. Er zijn nog steeds veel te veel ambtenaren en desondanks is er ook nog steeds een leger van duur betaalde adviseurs in de weer. Allemaal van ons belastinggeld.'

En dat is niet alles, het eisenpakket van de belangenbehartiger van het mkb pleit er ook voor dat de overheid op de woningmarkt voor zekerheid gaat zorgen en bij de huidige afspraak van de beperking van de hypotheekrenteaftrek blijft. Zekerheid valt ook te halen door de vermogenspositie van pensioenfondsen gunstiger te berekenen zodat ze niet hoeven te korten op pensioenen, citeert nu.nl: 'Dan haal je 'in één keer een enorm stuk onzekerheid weg uit de maatschappij. Goed voor het consumentenvertrouwen.' Ook stelt hij voor een streep te halen door de verplichting van werkgevers om twee jaar het loon bij ziekte van personeel door te betalen.

Duidelijk is dat Hans Biesheuvel op zoveel mogelijk manieren de onzekerheid voor ondernemers wil weghalen door in eerste instantie de lasten te verlichten. Om toch geld in het laatje te krijgen moet de overheid dan maar in het eigen vlees gaan snijden. Ondernemers moeten in elk geval uit de wind gehouden worden, in deze moeilijke tijden, want: 'het zonnetje schijnt nog een heel klein beetje, laten we het dak repareren voordat het gaat regenen', aldus de voorman op Radio 1.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie