Haalbare voornemens definiëren voor je bedrijf: hoe doe je dat?

MKB
Jordi Smit
Nu de Kerst achter de rug is, gaan we uitkijken naar de jaarwisseling. En bij een nieuw jaar horen goede voornemens voor je onderneming, maar hoe definieer je die eigenlijk? Het Algemeen Dagblad zocht het uit en interviewde ondernemer Charlotte van 't Wout. Dit zijn volgens haar de voornemens die wel doeltreffend zijn.

Creatiever met voornemens

Het loont om veel creatiever te zijn met je goede voornemens. Het behalen van meer winst is veel te vaag: dat is hetzelfde als wensen dat je in 2019 'gelukkiger' wilt zijn. Wees specifiek: hoe ga je die extra winst behalen? Wat is precies nodig in jouw bedrijf? Waar zou het nu echt van opknappen? Maak het concreet: je kunt als doel bijvoorbeeld 'meer persaandacht' wensen. Of 'eindelijk zichtbaar zijn op social media'. Of een 'nieuwe doelgroep aantrekken'. Hoe specifieker je bent, hoe groter de kans dat het ook echt gebeurt.

Cijfers voornemens

De jaarwisseling is namelijk, net als in je persoonlijke leven, een mooie kans om even eerlijk naar afgelopen jaar te kijken en plannen te maken voor volgend jaar. Waar sta je nu met je bedrijf? Wat gaat niet zo goed, wat kan veel beter? Waar roep je nu al jaren over dat je het 'echt eens aan moet pakken', maar vergeet je toch telkens te doen? Het aanbrengen van verandering begint bij de cijfers. Wanneer je de exacte cijfers over de huidige situatie niet kent, begin je niks. Niet voor niets laten diëtisten of sportcoaches je eerst op een weegschaal staan om precies je vetpercentage en spiermassa te meten. Zo werkt het ook in je bedrijf: het werkt motiverend om je cijfers te zien, daarna kun je ze veranderen. Weet precies hoeveel klanten je in 2018 per maand hebt gehad. Welk percentage daarvan was nieuw? Hoe groot wil je dat dit percentage in 2019 is?

LEES OOK: Tips om nog betere ondernemer te worden

Concrete acties

Zet drie goede voornemens voor je onderneming op een rijtje, noteer de cijfers zoals ze nu zijn en hoe je ze in kwartaal één, twee, drie en vier van het nieuwe jaar wilt hebben. Bedenk dan per voornemen een paar concrete acties om ze daadwerkelijk uit te laten komen. Het mooie? Je hoeft er geen glas wijn voor te laten staan.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi