Grote winst van TomTom betekent niet dat het nu goed gaat
Winstcijfers TomTom verbloemen de werkelijkheid

Grote winst van TomTom betekent niet dat het nu goed gaat

Redactie Baaz
Kortstondige verbazing dinsdagochtend toen TomTom mooie winstcijfers over 2012 liet zien. Maar met een krimpende markt zijn de vooruitzichten voor 2013 helemaal niet zo positief.

Dinsdagochtend maakte navigatiebedrijf TomTom de cijfers over 2012 en de verwachtingen voor dit jaar bekend. Uit de gepresenteerde cijfers blijkt wat we al verwachtten: de omzet is vorig jaar verder afgenomen, namelijk met 17 procent tot 1,06 miljard euro. Toch kan het bedrijf een winst optekenen van 99 miljoen euro, oorzaak daarvan is een belastingmeevaller van bijna 80 miljoen euro.

De markt van de navigatiekastjes die TomTom produceert krimpt naar verwachting verder in 2013. Topman Harold Goddijn: 'We verwachten dat de macro-economische situatie uitdagend zal blijven', zo is te lezen op fd.nl.

Economieredacteur Merel Stikkelorum legt aan NOS uit wat de problemen zijn waar TomTom mee te kampen heeft: 'Mensen kopen minder navigatiekastjes omdat ze op hun smartphone wel de weg weten te vinden. Daarnaast heeft TomTom vooral in Zuid-Europa last van de crisis.' Merel verklaart dat TomTom de terugloop van de verkoop van navigatiekastjes probeert op te vangen door de kastjes standaard bij een nieuwe auto te leveren. Maar omdat er minder auto's worden verkocht kan TomTom ook op dat vlak rekenen op een tegenvaller.'

TomTom probeerde in 2011 een nieuwe markt aan te boren in India, waar nog niet iedereen een navigatiesysteem of smartphone met kaarten-app heeft. Maar ook daar loopt het bedrijf tegen problemen aan, zo vertelde het dinsdagochtend aan Merel: 'Veel straten hebben daar geen naam dus dan is het lastig om daar met applicatieapparatuur op in te springen.'

TomTom blijft voorlopig dus in zwaar weer zitten. In reactie op de naar buiten gebrachte cijfers en verwachting daalde de koers op moment van schrijven al met ruim acht procent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie