Grootste zonthermische project van Nederland van start

MVO
Bart Remmers
In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard wordt hard gewerkt aan het grootste zonthermische project van Nederland.

Het betreft de installatie van 9.300m2 aan zonthermische panelen, die warmte gaan leveren aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia. De hoeveelheid warmte is vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa 3 miljoen euro gemoeid. 

Tesselaar Freesia

Eigenaar van Tesselaar Freesia en initiatiefnemer van het project Pip Tesselaar is trots dat de uitvoering in volle gang is. 'Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk diect toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans.' 
 
Het systeem wordt gerealiseerd door G2Energy. Kees Molenaar, accountmanager bij G2Energy: 'Dit is de eerste keer dat een zonthermie-installatie op deze schaal in Nederland voor de glastuinbouw wordt toegepast. Grote voordeel van ons systeem is dat we werken met het ‘Drain-back-principe’. Hierdoor gaat er gewoon water door de collectoren, dit in tegenstelling tot bijna alle andere systemen die werken met glycol. De collectoren worden in eigen fabriek in Nederland gemaakt, een echt Hollands product dus, dat zich al ruim 30 jaar heeft bewezen, maar nu door alle ontwikkelingen in energieland een grote doorbraak meemaakt.'

Warmtebuffer

Omdat het in het voorjaar en de herfst ’s avond en ’s nachts vaak nog koud is, en de kas dan ook een warmtebehoefte heeft, wordt het systeem gecombineerd met een grote warmtebuffer van 1.000m3. De warmte die overdag geoogst wordt gaat dan niet de bodem in, maar wordt in de warmtebuffer opgeslagen om ’s avond en ’s nachts gebruikt te worden. Om het elektra van de pompen te verduurzamen heeft Tesselaar Freesia 620 PV-panelen geïnstalleerd op het dak van de schuur. 'Het verwarmen van de kas vindt op deze manier helemaal duurzaam plaats', aldus Pip Tesselaar.
  
Eind 2018 wordt het project volledig opgeleverd. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een POP3 Innovatiesubsidie van de provincie Noord-Holland.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart