Groener printen is ‘hot’: MKB wil energieverbruik beperken én kosten besparen

Groener printen is ‘hot’: MKB wil energieverbruik beperken én kosten besparen

Redactie Baaz

OKI Systems is een toonaangevende specialist in kwalitatief hoogstaande afdrukoplossingen, in kleur, mono en matrix. De onderneming opereert wereldwijd en heeft verkoop- en marketingvestigingen in 120 landen.

Persbericht: 

Hoofddorp, 9 april 2013 – Het milieu staat opnieuw hoog op de agenda bij Europese MKB-bedrijven: 46 procent van hen geeft aan het energieverbruik bij printen als punt van zorg te zien. Ook de vraag naar recyclingprogramma’s voor zowel hardware als consumables, het gebruik van gerecycled papier en de behoefte aan minder verpakkingsmateriaal zijn issues die spelen. Dit blijkt uit de recente whitepaper van marktonderzoekbureau IDC, SMB Buying Considerations for Smarter Business Printing, October 2012, gesponsord door OKI Systems.

Europese MKB’ers hebben ‘groene’ functies tegenwoordig vaak bovenaan hun verlanglijstje staan als zij IT-hardware aanschaffen. 61 procent van hen heeft eigenschappen als duplex printen en laag energieverbruik inmiddels geïntegreerd in het groene IT-beleid van het bedrijf. Het feit dat zij ook de recycling van cartridges, het gedrag van medewerkers en de reputatie van de aangeschafte merken belangrijk vinden, bevestigt het beeld dat zij zich serieus inspannen om te komen tot een allesomvattende aanpak ter verbetering van hun milieuprestaties.

Verhoogde druk

Ook al blijft kostenbeheersing cruciaal in de huidige economische crisis, toch lijdt het geen twijfel dat MKB-bedrijven ernaar streven groener te printen. Ze willen beide: én hun milieuprestaties verbeteren én hun kosten verminderen. De druk hiertoe is nog eens verhoogd nu de Energy-using Products (EuP) Directive van de Europese Unie sinds januari van dit jaar eist dat alle printers die verkocht worden een ‘auto-off’-modus hebben, bedoeld om het apparaat uit te schakelen als het gedurende een bepaald tijdsbestek niet gebruikt is.

'Een lager energieverbruik heeft positieve financiële implicaties voor de business', zegt Erwin Bader, Country Manager Nederland van OKI Systems. 'Net als veel andere leveranciers heeft OKI er alles aan gedaan om de schadelijke gevolgen van printen voor het milieu terug te dringen. Het IDC-onderzoek toont aan dat nieuwere producten, zoals de onze, meestal dertig procent minder stroom en twintig procent minder toner gebruiken dan oudere apparaten. Dit maakt dat de investering in nieuwe apparatuur zich op de lange termijn terugbetaalt doordat de printkosten lager worden.'

Printerbeveiliging

Het IDC-onderzoek wijst verder uit dat Europese bedrijven databescherming op de eerste plaats hebben gezet in een lijst met tien geagendeerde IT-initiatieven. Veel MKB’ers beschikken vandaag de dag over een scala aan software waarmee ze hun printers kunnen beheren: van programma’s voor digital document capture & storage tot programma’s voor printergebruik & rapportage. Bijna een kwart (23 procent) heeft daarbovenop documentbeveiligings- en IDS-software geïnstalleerd.

Geavanceerde beveiligingssoftware staat niet alleen borg voor strenge authenticatie en toegangsbeperking, maar ook voor PIN-beveiliging. Deze garandeert dat documenten die gevoelige informatie bevatten alleen afgedrukt kunnen worden wanneer de gebruiker die de printopdracht heeft gegeven zijn PIN-code heeft ingevoerd of zijn ID-kaart door de kaartlezer heeft laten controleren. Documentencryptie zorgt er bovendien voor dat de veiligheid van documenten die via het netwerk verzonden worden, gewaarborgd is totdat ze geprint zijn. Door de toenemende populariteit van werken op afstand, in combinatie met draadloos en follow-me printen, is de beveiliging van printers nog belangrijker geworden.

Maximaal rendement

'Nieuwe producten die door hun lagere energieverbruik goed zijn voor het milieu zijn door hun lagere kosten ook goed voor het bedrijf. Tegelijkertijd moeten printers, om het maximale rendement uit de investering te halen, aan het netwerk gekoppeld worden, tezamen met verbruiks- en beveiligingssoftware die het bedrijf beschermen tegen oncontroleerbare kosten en het verlies van gevoelige informatie', besluit Bader.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie