Groen op je bedrijfsterrein: zo pak je het aan
Meer groen in de openbare ruimte, dat is wat iedereen graag ziet. Tegels en stenen eruit, groen erin. Maar op een bedrijfsterrein is dat niet zo eenvoudig. Je kunt wel een mooi parkje aanleggen waar het personeel tijdens de lunchpauze op een bankje hun meegebrachte boterhammen kunnen eten, maar dat groen moet ook onderhouden worden. Een tuin op je bedrijfsterrein vraagt doorgaans meer onderhoud dan je in eerste instantie inschat. Als de planten er binnen een paar weken verdord en verdroogd bij staan dan heb je alle moeite voor niets gedaan.
Onderhoud van het groen
Als je kiest voor groen op het terrein van de zaak dan kun je kiezen voor automatische irrigatie met tyleenslangen. Dit is natuurlijk alleen rendabel als het om een significant stuk groen gaat. Drie plantenbakken en een strookje gras is nog wel te onderhouden, maar als je een mooie kantoortuin wilt aanleggen dan komt daar meer bij kijken. Met ons grillige klimaat kun je er niet blindelings op vertrouwen dat de natuur het zelf wel regelt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een ‘wilde tuin’ waar je laat opkomen wat de natuur wil. Maar daar zit wel een risico aan. Je kunt de pech hebben dat er planten neerstrijken die de rest overwoekeren, zoals de beruchte Japanse duizendknoop. Heb je die eenmaal in je tuin dan is het een hele klus om daar weer vanaf te komen. Ook moet je er op letten dat er geen afval in de tuin wordt gegooid. Positioneer de tuin om die reden liever niet direct langs de openbare weg.
Welke planten zijn geschikt?
Laat je goed adviseren welke planten je in de tuin op je bedrijfsterrein plant. Kies planten die weinig onderhoud nodig hebben, tenzij tuinieren je hobby is of je personeel hebt dat het leuk vindt om de tuin op het werk te onderhouden. Groene planten vragen het minste onderhoud. Kies je voor bloeiende planten zoals hortensia’s of lelies, dan moet je daar de uitgebloeide bloemen uit verwijderen om de plant in goede conditie te houden. Als je verschillende planten in de tuin zet, houd er dan rekening mee dat ze bij elkaar passen en elkaar niet overwoekeren of elkaars voeding wegkapen. Een goede hovenier kan je advies geven wat de beste keuzes zijn.
Onderhoud door een hovenier
Als je geen zin hebt om een uitgebreid systeem van waterslangen aan te leggen om de tuin te irrigeren dan is het een optie om een afspraak te maken met een hoveniersbedrijf. Zij komen dan op vaste dagen langs om het tuinonderhoud voor hun rekening te nemen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks onderhoud afspreken en het klein onderhoud zelf doen. Een stukje groen op het terrein van je bedrijf draagt bij aan een prettige werksfeer en uit onderzoeken blijkt zelfs dat het kan bijdragen aan het verlagen van het ziekteverzuim onder het personeel.