Groei recyclingsector door afvalstop China

MVO
Jordi Smit
China sloot begin 2018 de grenzen voor buitenlands afval. Dat betekent dat we nu zelf met het plastic blijven zitten, tot vreugde van de recycle-industrie.

Groei recyclingsector

'Hier droomde ik van', zegt Ton van der Giessen, directeur bij Van Werven Plastic Recycling in Biddinghuizen, tegen het Financieel Dagblad. 'China was de grote concurrent. Dankzij China is er nu veel meer materiaal beschikbaar. Ons probleem was vooral het binnenhalen van de grondstof.' Van Werven verwerkt hard plastic. Het bedrijf breidt versneld uit door capaciteit bij te bouwen in Europa.

Recyclingstop China

De Chinese invoerstop heeft de kunststofafvalmarkt in Europaveranderd. Vooral de markt van plastic bedrijfsafval. Hetverpakkingsafval van Nederlands huishoudelijk plastic wordt al langer gereguleerd en gesubsidieerd ingezameld en moet binnen Europa worden verwerkt. Op kosten van de verpakkende industrie, zo luidt de wettelijke verplichting. De stroom van afvalplastic van bedrijven in Europa is minder gereguleerd. Veel ervan ging naar Azië. China voerde 40 à 50 procent van het kunststofafval vanuit de hele wereld in. Sorteren was er goedkoop en het recyclaat werd weer gebruikt. Maar China wilde niet langer het afvoerputje van de wereld zijn. Toen het afval niet meer daarheen kon, zocht het zich meer dan ooit een weg naar andere landen in Azië: Vietnam, Maleisië, Indonesië, India en Taiwan. Maar ook een aantal van die landen beperkte de invoer.

Recyclingsector profiteert

De berg plastic is zo groot dat handelaars en de recyclingsector kritischer worden bij de inkoop. De mindere kwaliteit afvalplastic wordt verdrongen, zo stelt specialist Erik van Dijk van bureau Royal HaskoningDHV vast. Recyclers kunnen steeds meer kiezen voor de zuivere fracties. 'Uiteindelijk ontstaat er een situatie waarbij de kosten van recycling hoger zijn dan die van het verbranden en storten van afval. Voor de korte termijn geeft dat problemen', stelt directeur marketing Robert Corijn van afvalverwerker Attero in Wijster. Attero heeft twee grote afvalenergiecentrales in Wijster en Moerdijk. 'Er is te weinig sorteer- en recycle-infrastructuur in Europa, met als gevolg dat er meer plastic in het restafval zit en wordt verbrand.' 

Vraag recyclaat verbetert

Naast de importstop van China helpt ook de toenemende vraag naar gerecycled plastic (recyclaat). ‘Van alle grote merkfabrikanten’, zegt Emans. Vooral door de nieuwe Europese beleidsregels. ‘Steeds meer merkproducenten vragen onder druk van supermarktketens en overheden naar recyclepet’, zegt Louis Jetten, kwaliteitsmanager bij 4PET Recycling in Duiven. ‘De vraag naar pet explodeert, alle merkfabrikanten willen bijmengen’, zegt Tonnis Hooghoudt van Ioniqa. Het bedrijf bouwt in Geleen een fabriek om petafval te recyclen tot grondstof voor nieuwe petverpakkingen, in samenwerking met Unilever en Coca-Cola. Maar de vraag naar recyclaat is nog onvoldoende, zegt de hele branche. Corijn van Attero: ‘Die moet worden gestimuleerd, onder meer door normale inkoopdoelstellingen bij over­heden en meer ambitie voor circulariteit vanuit het bedrijfsleven.’ Kras: ‘De grote uitdaging wordt om voldoende afzet te vinden voor het groeiende plasticsaanbod.’

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi