Grieken depressief als gevolg van crisis

Redactie Baaz
Grieken worden als gevolg van de hoge werkloosheid en de economische crisis steeds depressiever.

Terwijl de Europese burgers boos zijn dat ze waarschijnlijk nog meer geld aan Griekenland moeten betalen, wordt de bevolking zelf steeds depressiever. Dimitris Ploumidis, hoofd van een centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Athene, meldt in Le Monde dat het aantal patiënten dat lijdt aan lichte psychiatrische aandoeningen, zoals angst, paniekaanvallen en depressie toeneemt. Waar de wachtlijst in september 2010 twee weken bedroeg, is dit toegenomen tot tweeënhalve maand.

 

Volgens het Franse dagblad kende Griekenland voor de crisis het laagste aantal zelfmoorden: 2,8 per 100.000 inwoners. Tussen 2007 en 2009 steeg dit met 18 procent. Vooral zakenmensen beroofden zichzelf de afgelopen periode van het leven. Psychiaters verwachten dat dit zelfmoordpercentage nog verder zal stijgen.

 

Niet alleen de financiële problemen zijn de oorzaak voor de slechte mentale gezondheid van de Grieken. Ook de schade aan de nationale identiteit door de schuldencrisis bezorgt de Grieken mentale onrust. 'Ze schamen zich. De hele wereld denkt dat Grieken valsspelers zijn en zien ze als het zwarte schaap van Europa', aldus Psychiater Aris Violatzis.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie