Gratis ontslagroute via UWV op de tocht
Kun je in de toekomst nog gratis personeel ontslaan?

Gratis ontslagroute via UWV op de tocht

Redactie Baaz
Op dit moment kun je op twee manieren je personeel ontslaan: via de kantonrechter en via het UWV. De laatste manier is de goedkope oplossing, maar dat kan in de toekomst wel eens veranderen.

Personeel ontslaan via uitkeringsinstantie UWV is nu nog gratis, je hoeft als werkgevers immers geen ontslagvergoeding te betalen. Dat kan veranderen, de ontslagroute kan zelfs duurder gaan uitpakken dan ontslaan via de kantonrechter, zo meldt het Het Financieele Dagblad.

Nu is het al zo dat personeel dat via UWV ontslagen wordt, bij de kantonrechter kan aankloppen voor bezwaar. Worden ze in het gelijk gesteld, dan hebben zij recht op een schadevergoeding waarvan de hoogte nu nog afhankelijk is van de lengte van het dienstverband.

Er wordt op dit moment gekeken of er in deze berekening rekening moet worden gehouden met de schade die de werknemer door het ontslag oploopt. Zo valt voor te stellen dat een jonge, goed geschoolde arbeider sneller een nieuwe baan vindt en dus minder grote schade ondervindt. De schadevergoeding hoeft dan niet hoog te zijn, in tegenstelling tot die van oudere werknemers.

Als de ontslagvergoeding wordt aangevuld met of ingeruild voor een dergelijke schadevergoeding, kan de traditionele gratis ontslagroute via UWV ineens hoog in de kosten lopen. De uitkeringsinstantie kreeg de afgelopen tijd veel ontslagaanvragen te verwerken. De eerste helft van dit jaar is dit aantal al ruim 41 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, zo schrijft Het FD.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie