'Google-PowerPoint' biedt unieke mogelijkheden

Redactie Baaz
Onlangszette Google een tegenhanger van PowerPoint online. De webapplicatie 'Presentaties' is eenvoudig maar biedt door zijn internet-aard toch enkele interessante, zelfs unieke, mogelijkheden.

Wie via docs.google.com inlogt met een (gratis) Google- of Gmail-account, ziet de vertrouwde Google Docs & Speadsheets-interface. Pas via Nieuw | Presentatie komt de nieuwe presentator in beeld.

Geen wizards
Verwacht geen wizards voor flitsende demo's of 'sexy' overgangseffecten tussen de slides; de applicatie werk heel erg 'basic' (Maak nieuwe slide, Verwijder slide) en levert redelijk standaardogende presentaties. Google stelt op dit moment nog maar een paar thema's beschikbaar (bepaald geen top-design ook), wat een beetje tegenvalt als je beseft dat Google meer dan een jaar de tijd heeft genomen om het eerder verworven programma Presently als Google Presentations / Presentaties te lanceren.

Tot zover de klachten. Het enorme pluspunt is het internetkarakter. Je kunt met meerdere mensen onafhankelijk van tijd en plaats aan dezelfde presentatie werken (via een slim systeem dat werkt met uitnodigingen), maar je kunt een presentatie ook heel eenvoudig wereldkundig maken; het staat immers al op internet. Alleen de status moet daarbij in 'Publiek' worden omgeschakeld.

Twee praktijkscenario's
Twee praktijkscenario's maken de kracht van internetpresentaties helder.

Drie medewerkers van een middelgroot bedrijf moeten minstens een keer per maand een nieuwe presentatie voorbereiden, die weliswaar een van hen houdt, maar voor de boodschap n het goed overkomen van de boodschap zijn ze alledrie verantwoordelijk. Ze zitten vaak niet bij elkaar op kantoor, daarom loopt de samenwerking via e-mail. Ze mailen elkaar eerst de steekwoorden. Vervolgens maakt een van hen een ruwe opzet in PowerPoint, een bestand van enkele megabytes, die drie keer op een neer 'geshutteld' wordt. Uiteindelijk mag een van hen de finale versie afspelen via een beamer, twee dagen later.

Nog wel bta
Google's Presentatiemodule is, evenals de andere Google-programma's, nog in 'beta', oftewel in ontwikkeling. Dat blijkt wel als we onze presentatie online zetten en het beeld vandaag even zwart blijft.
Dan het Google-alternatief: de middag voor de presentatie tikt een van hen de steekwoorden direct in Google Presentaties. Hij stuurt een uitnodiging via Gmail naar de twee collega's. Die kunnen direct 'live' meekijken en commentaar leveren via de ingebouwde chatmodule, of eventueel direct in de slides zelf typen. De presentatie is nu wel klaar, maar staat nog online. Mogelijk dat de presentatieruimte niet over internet beschikt. Het is zeker aan te bevelen de presentatie ook te exporteren naar PowerPoint, een optie in de 'webapp' van Google. Besparing: anderhalve dag, plus de nodige productieve uren.

Dan scenario twee: een wieldoppenimporteur wil snel een presentatie online zetten van een nieuw product. Klanten hebben bepaalde vragen die, dus het is handig die in een online demo toe te lichten. Een demo laten maken in Flash-formaat is kostbaar en tijdrovend. De ondernemer maakt nu zelf een presentatie in Google Presentaties, bestaande uit foto's van de wieldoppen, detailfoto's en tekstuele toelichtingen. De presentatie zet hij online voor iedereen via de optie 'Publiceren'. Dan komt uiteraard ook het webadres in beeld, dat de ondernemer op zijn website kan plaatsen, of in zijn nieuwsbrief kan plakken. Een uurtje werk, geen verdere kosten.

Handige aanvulling
Kortom: Google heeft niet zozeer een volwaardig alternatief voor PowerPoint uitgebracht (je hebt niet altijd internet in je presentatieruimte), het is vooral een handige online aanvulling op lokale presentatiesoftware.

Info / inlog: docs.google.com

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie