Global Climate Strike: meer dan 900 Amazon werknemers leggen werk neer tegen milieuveranderingen

Sterre Hartjes
Werknemers van Amazon nemen deel aan de Global Climate Strike. De werknemers willen dat het bedrijf gaat letten op uitstoot.

Werknemers leggen in de ochtend van 20 september, voor het eerst sinds het bedrijf (25 jaar geleden) is opgericht, het werk neer in de hoop dat het bedrijf stil gaat staan bij klimaatverandering. 

Global Climate Strike

De staking wordt bijgewoond door 941 werknemers. Deze staking maakt deel uit van de Global Climate Strike, geleid door 16-jarige Greta Thunberg. Meerdere bedrijven blijven deze dag stil. Onder andere Seventh-Generation geeft werknemers in 30 landen vrij om te protesteren. Ook Burton sluit alle kantoren en heeft de website zodanig omgeleid dat websitebezoekers uitkomen op de site van de Global Climate Strike.

De rol van Amazon in het klimaatprobleem is dat zij meerdere magazijnen hebben en leveringen moeten doen. Dit zorgt voor veel uitstoot. Daarnaast heeft Amazon investeringen gemaakt voor het snelle winnen van gas en olie. Ook staat het bedrijf achter groepen die klimaatverandering ontkennen.

De werknemers willen dat Amazon stopt met het investeren in olie- en gaswinning. Ook willen ze dat de organisatie stopt met het geven van geld aan climate-denial groepen die samen werken met Trump en andere politici  die klimaatverandering ontkennen.

'Als werknemer van een van de grootste bedrijven van de wereld is onze rol in het verbeteren van het klimaat groot. We moeten leiden, niet volgen. Wij nemen verantwoordelijkheid voor wat ons bedrijf doet met het klimaat.'

Amazon heeft gemeld dat het de helft van zijn verzendingen vóór 2030 carbonvrij maakt. De werknemers willen dat dit helemaal uitstootvrij wordt in dit tijdsbestek. De technieken voor korte elektrische verzendmethodes zijn er al dankzij drones. Amazon daarentegen, houdt zich meer bezig met hoe alles sneller verzonden kan worden. 'Investeren in elektrische lucht- en scheepsvaartvoertuigen zou een echte game changer zijn’, stelt Amazon.

Lees ook:Bezoek aan Google klimaatkamp met privejets hypocriet of niet