Getekend voor succes: Opel Astra wint Red Dot Award 2023

Getekend voor succes: Opel Astra wint Red Dot Award 2023

Redactie Baaz

De Opel Astra maakt meteen op het eerste gezicht al indruk – zowel de 5-deurs hatchback als de Astra Sports Tourer stationwagon. 

Het is een statement waarmee de internationale jury van de Red Dot Award het volledig eens is. De jury, dit jaar bestaande uit 43 experts, kende de Red Dot Award 2023 in de categorie ‘Product Design’ toe aan de compacte bestseller uit Rüsselsheim. Het is weer een nieuwe toevoeging aan de steeds vollere prijzenkast van de Opel Astra. Daarin staan onder meer al het Gouden Stuurwiel 2022, de onderscheiding als Gezinsauto van het Jaar 20222 en de prijs German Compact Car of the Year 2023, uitgereikt door de onafhankelijke jury van de German Car Awards (GCOTY).

“Onze gedurfde en pure designfilosofie komt met de nieuwe Opel Astra uitstekend tot zijn recht. Net als elk ander nieuw model van Opel heeft de Astra het expressieve Opel Vizor-familiegezicht en combineert hij innovatieve technologie met emotioneel design. Ook de cockpit is volgens dit principe ontworpen. Het volledig digitale Pure Panel is intuïtief te bedienen en gefocust op de essentie”, zegt Mark Adams, Vice President Design bij Opel.

Gedurfd, puur, expressief: het design van de Astra is onderscheidend in zijn klasse

De Astra maakt niet alleen indruk met zijn lokaal emissievrije plug-in hybride aandrijving – maar binnenkort ook als volledig elektrische Astra Electric. Hij maakt ook indruk met zijn heldere, spannende lijnenspel zonder overdadigheid. De Opel Vizor (een centraal designelement en het nieuwe familiegezicht dat werd geïntroduceerd met de Opel Mokka) volgt het Opel Compass met zijn verticale en horizontale lijnen – de scherpe vouw in de motorkap en de vleugelvorm van de dagrijverlichting – die samenkomen in het centraal geplaatste Opel Blitz-logo. De Opel Vizor strekt zich uit over de gehele breedte van de voorzijde en laat de Astra er nog breder uitzien. Ook biedt de Opel Vizor plaats aan technologieën als de optionele Intelli-Lux LEDMatrix-verlichting en de camera van het Intelli-Vision-systeem. Van opzij ziet de nieuwste Astra er bijzonder dynamisch uit dankzij de nadrukkelijk naar voren hellende C-stijl.

Aan de achterzijde komt het Opel Compass terug in het centraal geplaatste Blitz-logo, het verticaal erboven geplaatste derde remlicht en de achterlichten (met energiebesparende LED-verlichting, net als alle andere exterieurverlichting) ernaast. Het Blitz-logo heeft een dubbelfunctie als handgreep voor de achterklep, die is gemaakt van geavanceerd composietmateriaal. Dat zorgt niet alleen voor een laag gewicht en grote stevigheid, het maakt ook verfijnde designdetails als de zeer slanke achterlichten mogelijk.

Volledig digitaal, volledig van glas: de intuïtieve en doelgerichte Pure Panel Cockpit

De Duitse precisie en balans komen terug in het interieur, waar ten opzichte van het voorgaande model een sprong vooruit in de tijd wordt gedaan. De absolute highlight is de nieuwe generatie Pure Panel. Deze grote, digitale cockpit (afhankelijk van de uitvoering volledig van glas) omvat twee 10-inch displays, die horizontaal en samen met de luchtuitstroomopening aan de bestuurderskant zijn geïntegreerd tot één geheel. In de nieuwe Astra behoren analoge tellers tot het verleden. Dankzij een laag met een soort lamellen treden er geen reflecties op in de voorruit, zodat een overkapping van het scherm niet nodig is. Ook dat zorgt weer voor een hightech uitstraling.

De Opel designers en ingenieurs hebben ervoor gezorgd dat de bestuurder kan beschikken over alle noodzakelijke informatie en bedieningsfuncties, zonder afleiding door overbodige informatie of bedieningsmogelijkheden. De fysieke bedieningselementen zijn tot een minimum beperkt, in de vorm van verfijnd vormgegeven toetsen. Het Pure Panel biedt een optimale balans tussen digitalisering en intuïtieve bediening, zonder hinderlijke visuele animaties en submenu’s. ‘Visual detox’ is het sleutelwoord. In combinatie met de hoogwaardige AGR-gecertificeerde ergonomische stoelen biedt de Astra een moderne en comfortabele sfeer – zowel binnen als buiten.

Red Dot Award: meer dan 60 jaar highlights in design

De huidige Opel Astra is de nieuwste toevoeging aan de lange rij Red Dot Award-winnaars uit Rüsselsheim. Talrijke Opel-modellen en communicatiemiddelen werden al onderscheiden met de felbegeerde award. De Red Dot Award is een van de belangrijkste designonderscheidingen ter wereld en is al meer dan zestig jaar een erkenning voor innovatief design in de categorieën ‘Product Design’, ‘Brands & Communication Design’ en ‘Design Concept’. In 2023 beoordeelde de jury producten uit zestig landen. De award wordt niet uitgereikt op basis van een wedstrijd, maar op basis van individuele beoordelingen.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie