Gastexpert: Stel eens wat domme vragen
Gastexpert: Stel eens wat domme vragen

Gastexpert: Stel eens wat domme vragen

Redactie Baaz
‘If you pay peanuts, you get monkeys.’ Of in goed Nederlands: ‘goedkoop is duurkoop’. Iedereen kent het gezegde, maar waarom gooien we deze wijsheid dan overboord bij het kiezen van een cloud provider?

Een VPS (Virtual Private Server) is een VPS, nietwaar? Toch zie je veel prijsverschillen tussen providers. Dat is niet zomaar. Die prijsverschillen kunnen een aantal oorzaken hebben:

  • De kwaliteit van de server-hardware
  • Het storage-concept: is er gekozen voor een centraal storage systeem (SAN) of voor lokale disks (in servers)?
  • Virtualisatie-aanpak: virtualisatieproducten kennen diverse mogelijkheden om de schaalbaarheid van de it-omgeving zonder down-time te vergroten

Neem de beschikbaarheid. Je zult – terecht – van mening zijn dat beschikbaarheid al is geregeld in de SLA, dus laat de provider zelf maar bepalen welke technologie hij inzet om de afgesproken SLA te realiseren. Maar wat gebeurt er als de SLA niet wordt gehaald? Krijg je dan een schadevergoeding? En staat die in verhouding tot de schade die je hebt geleden? En kijk ook eens naar de kleine lettertjes. Vaak zijn er allerlei uitsluitingsclausules geformuleerd die de SLA tot een dode letter kunnen maken. Oftewel: kijk achter de SLA. Hoe komt die tot stand? Welke technische keuzes zijn door de provider gemaakt? Wat doet hij om de bedrijfszekerheid van zijn services op peil te houden?

Het is absoluut aan te raden om de technische keuzes van de cloudprovider door te lichten en hem eens goed aan de tand te voelen. En bedenk: domme vragen bestaan niet. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie