Gastexpert | Hoe de ‘Tikkie van het bedrijfsleven’ het MKB een boost kan geven

Gastexpert | Hoe de ‘Tikkie van het bedrijfsleven’ het MKB een boost kan geven

Redactie Baaz
In het huidige interessante – maar vooral onzekere – economische klimaat is de blik sterk op het MKB gericht. Om de motor van de Nederlandse economie draaiende te houden is het voor bedrijven cruciaal om te blijven investeren in innovatie en ontwikkeling. Toch blijven de Nederlandse ondernemers op hun geld zitten en investeren ze weinig in groei, blijkt uit het onlangs gepubliceerde ‘Jaarbericht Staat van het MKB'..

Het MKB in Nederland staat stil, ondanks de stabiele en flinke groei van de afgelopen jaren. De terughoudendheid van het MKB vind ik niet per se verrassend. Veel ondernemers uit het MKB hebben weinig vertrouwen in overheidsbeleid en de donkere wolk van Brexit en een handelsoorlog hangt hen boven het hoofd. Daarnaast geven banken steeds minder vaak thuis, wat zorgt voor veel onzekerheid.

Dit leidt ertoe dat Nederlandse MKB-bedrijven aanzienlijk minder externe financiering in hun ondernemingen stoppen om groeiplannen te realiseren, maar juist meer eigen vermogen inzetten. Het Nederlandse MKB speelt op safe, in een poging zich te wapenen tegen een volgende periode van financiële droogte. Daar zit juist de crux; terughoudendheid is namelijk helemaal niet zo safe. Het vermijden van externe financiering brengt het MKB juist veel schade toe; het vertraagt de economie terwijl tegelijkertijd de concurrentiepositie verslechtert.

Cashflow

Het genereren van een soepele cashflow draagt bij aan een snelle groei van een bedrijf. Maar het genereren van een gezonde cashflow wordt gezien als een grote uitdaging door MKB’ers, wat resulteert in terughoudendheid om extern te financieren. Veel ondernemers, vooral start-ups en jonge bedrijven, lopen tegen het feit aan dat ze vaak lang moeten wachten op de betaling van facturen. Wanneer ondernemers langer moeten wachten op facturen en de cashflow ‘stilstaat’, belemmert dat de groei.

Tegelijkertijd zorgt die onregelmatige cashflow voor minder durf om externe investeringen in te zetten, omdat de cashflow te onzeker en onregelmatig is. Er zijn verschillende manieren voor ondernemers om de cashflow-positie te verbeteren. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden zet een deel van de bedrijven al een vorm van externe financiering in. Factoring is een financieringsoplossing die de laatste tijd sterk in opkomst is waarbij een externe partij, zoals ons bedrijf, zorgt voor het innen van je openstaande facturen. Noem het de ‘Tikkie van het bedrijfsleven’. Financiële dienstverleners, die facturen als het ware vooraf betalen kunnen zo’n gezonde en snelle cashflow realiseren. Maar hoe haal je als ondernemer maximaal rendement uit alternatieve financiering? Ik geef je de volgende tips mee om in te zien of factoring een goede oplossing kan zijn voor jouw onderneming.

Zet alternatieve financiering strategisch in

Factoring is dus een manier om snel toegang te krijgen tot een additionele cashflow, zonder geld te hoeven lenen. Deze vorm van financiering wordt door sommige ondernemers nog gezien als een laatste redmiddel bij een gebrek aan cash. Onterecht, als je het mij vraagt. Factoring is juist uitermate geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar manieren om te groeien. Het zou een strategische keuze moeten zijn. Je kunt als ondernemer je facturatieproces nog zo goed op orde hebben, feit is dat late betalingen voor veel ondernemers een rem vormen op hun investeringsmogelijkheden. Uit cijfers van Atradius blijkt dat Nederlandse B2B-ondernemers gemiddeld 46 dagen op betaling wachten. Financieringsvormen als factoring zorgen ervoor dat werkkapitaal direct beschikbaar is, waardoor investering en innovatie continu kunnen doorgaan. Zet alternatieve financiering dus niet in om ‘gaten te dichten’, maar maak een gezondere cashflow onderdeel van je businessplan.

Besteed je debiteurenbeheer volledig uit

Laat een externe partner zich bekommeren om je debiteurenbeheer, zodat jij je energie kunt steken in het innoveren van je business. Dit scheelt niet alleen veel administratieve lasten, maar vooral veel financiële zorgen. Een snelle betaling van facturen is één, maar om echt vooruit te kunnen kijken (en investeren) is volledige controle over de financiële huishouding van je organisatie cruciaal.

Denk in businesskansen

Door met een financieringspartner te werken maak je niet alleen gebruik van diens financiële expertise en slagkracht, maar vooral ook van zijn marktkennis en netwerk. Veel kleinere MKB’ers beperken hun afzetgebied om volledige controle te houden, terwijl een externe partner je kan helpen nationale en zelfs internationale markten te betreden en nieuwe paden te bewandelen.

Uit ons jaarlijkse Global Business Monitor-onderzoek blijkt dat maar liefst 94 procent van de MKB-bedrijven die internationaal actief is financiële uitdagingen kent. Met name fluctuerende wisselkoersen spelen hierbij een rol, maar ook een gebrek aan marktkennis zorgt ervoor dat MKB’ers terughoudend zijn. Wanneer MKB’ers zich geen zorgen hoeven te maken over de financiële huishouding van grensoverschrijdende activiteiten, neemt dit de nodige druk en drempels weg.

Een gezond MKB is van belang voor ons allemaal – deze sector zorgt immers voor 71 procent van de werkgelegenheid. Om dat gezonde MKB te behouden en nog verder door te laten groeien, is een rappe cashflow van levensbelang. En vooruit, een flinke dosis lef is ook vereist. Een combinatie van deze twee zaken, lef en voldoende financiële middelen, is datgene dat MKB’ers helpt in hun ambitie om te blijven groeien. En daar hebben we allemaal baat bij.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie