Gamingsector is nu goed voor ongeveer een tiende van de inkomsten van Nvidia

Gamingsector is nu goed voor ongeveer een tiende van de inkomsten van Nvidia

Redactie Baaz

De financiële prestaties van Nvidia blijven de verwachtingen overtreffen en laten een opmerkelijk groeitraject zien. Het succes is grotendeels te danken aan één dominante pijler: Nvidia's datacentersegment, dat voornamelijk de ontluikende AI-industrie bedient. Ondanks Nvidia's opmerkelijke vooruitgang in de datacentersector, blijft zijn gaming-erfenis een belangrijke bron van inkomsten. Volgens Stocklytics.com is de bijdrage van het gamingsegment echter afgenomen en vormt het nu slechts ongeveer 10 procent van de inkomsten die worden gegenereerd tussen februari en april 2024.

Edith Reads, een financieel analist bij Stocklytics, merkte op:

''Nvidia's inkomsten uit games zijn weliswaar stabiel, maar weerspiegelen de veranderende marktdynamiek en de consumententrend naar geavanceerde technologieën. De opmerkelijke, hoewel relatief bescheiden, groei in vergelijking met datacenters wordt gedreven door een consistente vraag naar top-level GPU's, zelfs te midden van de bredere overgang van de industrie naar AI en cloud computing-oplossingen.''

Veranderende tijden bieden kansen

Na een omzet van 22 miljard dollar in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2024, dat loopt van november 2023 tot januari 2024, heeft de chipgigant zichzelf opnieuw overtroffen. Voor het laatste kwartaal rapporteerde Nvidia een omzet van $26 miljard, waarmee de verwachtingen werden overtroffen. Datacenters en Gaming waren de leidende segmenten, goed voor meer dan 97% van de totale inkomsten.

De snelle stijging van de inkomsten uit datacenters zou een jaar geleden nog onwaarschijnlijk hebben geleken. Tussen februari en april 2024 waren datacenteroplossingen goed voor maar liefst 22,6 miljard dollar, of 87 procent, van de totale inkomsten van Nvidia. De jaar-op-jaar groei van dit segment is niets minder dan spectaculair, met een stijging van 427 procent.

Andere segmenten van Nvidia's business kenden ook een opmerkelijke groei. De Gaming-sector, traditioneel een hoeksteen van Nvidia's inkomsten, bracht 18% meer op dan in het fiscale eerste kwartaal van 2024. Gaming vertegenwoordigde 2,7 miljard dollar van de totale inkomsten. Visualisatieoplossingen zagen een indrukwekkende stijging van 45 procent over dezelfde periode. Hoewel deze winsten aanzienlijk zijn, verbleken ze bij de razendsnelle opkomst van het datacentersegment.

De explosieve groei in Nvidia's Data Center activiteiten is nauw verbonden met de escalerende AI-wapenwedloop. Bovendien heeft de release van OpenAI's GPT-4 in maart 2023 de vraag naar speciale AI-chips verhoogd, die essentieel zijn voor de resource-intensieve processen van cloud computing en krachtige server farms. 

Nvidia's CEO Jensen Huang benadrukte deze transformatieve periode in een persbericht bij de financiële resultaten: "De volgende industriële revolutie is begonnen - bedrijven en landen werken samen met Nvidia om de traditionele datacenters van triljoenen dollars te verschuiven naar versneld computergebruik en een nieuw type datacenter te bouwen - AI-fabrieken - om een nieuwe grondstof te produceren: kunstmatige intelligentie."

Diversificatie in AI en verbetering datacenter

Nvidia's datacenters zijn geëvolueerd van louter opslagfaciliteiten naar dynamische operationele hubs aangedreven door Nvidia's chips om AI-gerelateerde workloads te verwerken. Deze transformatie, die in 2016 begon met samenwerkingen zoals OpenAI, heeft Nvidia in verschillende industrieën gestuwd, van de auto-industrie tot de gezondheidszorg, en toont de veelzijdigheid van zijn AI-gestuurde technologie.

Deze strategische diversificatie heeft Nvidia niet alleen gepositioneerd als een duurzame onderneming, maar heeft ook zijn afhankelijkheid van alleen gamingsectoren verminderd en nieuwe wegen geopend voor groei en innovatie.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie