Ga niet op zoek naar het schaap met de vijf poten

Ga niet op zoek naar het schaap met de vijf poten

Redactie Baaz

De verkeerde medewerker aannemen is kostbaar en frustrerend. Toch gebeurt het aan de lopende band. In haar boek De perfecte match beschrijft Kirsten de Roo hoe werkgevers hun kansen op een ideale collega kunnen vergroten. De perfecte match is een boek voor ondernemers en leidinggevenden die willen weten hoe ze de juiste mensen kunnen kiezen voor hun bedrijf of team. Want bedrijven nemen met grote regelmaat de verkeerde mensen aan. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Gemiddeld kost een ‘mismatch’ tot anderhalf jaarsalaris en het gaat ten koste van de werksfeer en de productiviteit. Dit is extra pijnlijk omdat de arbeidsmarkt steeds krapper lijkt te worden. Al met al is het verre van gemakkelijk om de juiste mensen te vinden én te behouden. Maar wel een absolute noodzaak wanneer een werkgever succesvol wil zijn.

Personeelstekort

Hij leek zo flexibel, enthousiast en capabel, maar in de praktijk bakte de nieuwe medewerker er niets van. Het is een dagelijks probleem voor veel organisaties. En het is een probleem dat door het huidige personeelstekort alleen maar groter wordt, omdat er simpelweg niet op de juiste criteria wordt geselecteerd of alleen wordt afgegaan op het bekende ‘buikgevoel’. En als de juiste persoon wél is aangenomen, is dat vaak maar van korte duur, aangezien een op de drie medewerkers zijn kersverse werkgever binnen een jaar heeft verlaten.

Tegenvallende medewerkers en medewerkers die weer snel zijn vertrokken, is een bekend fenomeen voor Kirsten de Roo, die als adviseur bedrijven helpt met het aantrekken en inzetten van nieuwe medewerkers. Ze maken volgens De Roo allemaal dezelfde fouten. 

Schaap met de vijf poten

De belangrijkste fout is om een schaap met vijf poten te zoeken. Werkgevers zoeken een logistiek medewerker, maar het zou handig zijn als die persoon ook een beetje verstand heeft van marketing en sales. In de praktijk blijkt zo’n persoon toch niet over alle gewenste kwaliteiten te beschikken.

Een andere veelgemaakte fout is het zoeken van een medewerker die een kopie is van de werkgever óf van die geweldige medewerker. De manager zoekt dan een medewerker die dezelfde kwaliteiten en hetzelfde karakter heeft. Helaas valt zo’n nieuwe medewerker toch tegen, bijvoorbeeld omdat hij te véél op de manager lijkt of helemaal geen goede aanvulling is binnen het team.

De gevolgen van deze en andere verkeerde keuzes zijn pijnlijk en geven een hoop frustratie: medewerkers bevallen niet, of ze vertrekken na korte tijd uit zichzelf. "Een mismatch is een kostbare aangelegenheid: een medewerker draait misschien maar op halve toeren en uiteindelijk moet hij voor veel geld vervangen worden," waarschuwt Kirsten de Roo.

Droomkandidaat

In haar boek De perfecte match beschrijft De Roo wat werkgevers wel moeten doen om mensen te vinden die goed functioneren en lang willen blijven. Haar belangrijkste advies is om niet op zoek te gaan naar iemand die de manager aardig vindt, maar naar iemand die uitblinkt in zijn werk en past bij het team. En die persoon vindt een werkgever niet door zich blind te staren op iemands CV.

Iemand kan op papier nog zo veel kennis en ervaring hebben, maar is hij in het dagelijks leven ook in staat om die kennis toe te passen? En omgekeerd: iemand mist misschien opleiding of ervaring, maar misschien is hij wel heel erg gemotiveerd om het vak in de praktijk te leren. Of iemand geschikt is, kom je volgens De Roo alleen te weten als je met een open blik kijkt naar mensen en een open gesprek voert waarin je nagaat of de kandidaat de droomkandidaat is.

Krappe arbeidsmarkt

Te veel bedrijven staren zich volgens De Roo blind op moderne assessmenttools. Vragenlijsten, IQ-tests en games kunnen waardevol zijn, maar ze vormen geen garantie dat je de ware kunt vinden. Mensen worden gekozen door mensen, is De Roo’s adagium: "Een IQ-test kan niet uitwijzen of iemand een fijne collega is die binnen de organisatiecultuur past." Steek meer tijd in het aannemen van mensen en maak de juiste keuzes, adviseert De Roo, al was het maar omdat je er als werkgever mee voorkomt dat je steeds opnieuw op zoek moet gaan naar nieuwe mensen.

In de krappe arbeidsmarkt is het voor veel bedrijven moeilijk tot onmogelijk om voldoende mensen te vinden, maar De Roo ziet dat dit vooral geldt voor bedrijven met een slordig aannamebeleid. Bedrijven die het slim aanpakken, hebben goede en loyale medewerkers, en hebben veel minder problemen. 

Over Kirsten de Roo

Kirsten de Roo is een mentor en strateeg pur sang. Al meer dan vijftien jaar helpt zij bedrijven met het aantrekken en inzetten van de juiste mensen op de juiste plek. Met haar boek wil ze ondernemers en managers handvatten geven voor het kiezen van medewerkers met het juiste dna.

  • Titel: De perfecte match: Vergeet het schaap met de vijf poten. Zo kies je de juiste medewerker op de juiste plek.
  • Auteur: Kirsten de Roo
  • Uitgeverij: Haystack
  • Prijs: 24,50
  • Uitgave: Paperback 192 pagina’s
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie