Funding Circle: 4,4 miljard aan leningen en 75.000 banen

Bart Remmers
Nederland heeft ongeveer 1,8 miljoen MKB-bedrijven, die ieder waardevolle economische groei stimuleren. Maar toch ondervinden zij nog steeds moeilijkheden (snel) toegang te krijgen tot financiering via traditionele kanalen.

Het rapport van Oxford Economics onthult dat leningen via Funding Circle, het wereldwijde leenplatform voor kleine bedrijven, vorig jaar 75.000 banen hebben ondersteund in Europa en de Verenigde Staten.
 
Vorig jaar alleen heeft Funding Circle kleine bedrijven in staat gesteld € 4,4 miljard aan de economie bij te dragen (berekend als bruto toegevoegde waarde). Voor iedere uitgeleende € 1,- zijn er een extra € 2 bijgedragen aan het BBP in al haar vier markten. Daarnaast hebben de activiteiten die voortkomen uit deze leningen nog eens € 1,5 miljard gegenereerd in jaarlijkse belastinginkomsten voor lokale en centrale overheden. 

Groei van de markt voor MKB-leningen

Funding Circle, opgericht in 2010, faciliteert leningen via een breed scala aan investeerders aan kleine bedrijven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Via het platform draagt Funding Circle bij aan de groei van de markt voor MKB-leningen en het faciliteren van eenvoudigere toegang tot financiering.
 
Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland: 'Het meetbare effect dat lenen bij Funding Circle heeft op de Nederlandse economie en werkgelegenheid is nog groter dan dat wij hadden verwacht. In Nederland alleen heeft de activiteit die uit deze kleine ondernemingen voortkomt vorig jaar € 65 miljoen bijgedragen aan de economie. En kleine ondernemingen zijn niet klein. Zij vertegenwoordigen ruim meer dan de helft van het Nederlandse BBP en meer dan 70 procent van de werkgelegenheid in ons land. Daarom stellen wij hun behoeften voorop. Want als kleine ondernemingen succesvol zijn, profiteert iedereen.'   

Ecosysteem voor kleine bedrijven

Door een eenvoudig online platform te combineren met data-analyse en toebehorende risicomodellen, breidt Funding Circle het ecosysteem voor kleine bedrijven uit; in Nederland gaf 34 procent van de ondervraagde bedrijven aan dat zij buiten Funding Circle waarschijnlijk niet in staat waren geweest om elders financiering te verkrijgen. 

Bedrijven zijn ook geneigd het platform te gebruiken vanwege de snelheid en het eenvoudige aanvraagproces. Hierdoor zijn wereldwijd 30 procent van de bedrijven terugkerende klanten, terwijl een overweldigende 90 procent aangaf in de toekomst terug te komen bij Funding Circle, in plaats van naar een bank te gaan. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart