Fraude kilometerteller kost Nederland jaarlijks miljoenen

Jordi Smit
Fraude met de kilometerteller in de auto kost Nederlandse consumenten en de Nederlandse staat jaarlijks 160 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT).

Schade door fraude kilometerteller

Consumenten hebben elk jaar 42 miljoen euro schade door gesjoemel met de kilometerteller, zo blijkt uit de cijfers. 'Dat komt neer op 1.500 euro per persoon. En dan zitten we nog aan de voorzichtige kant', vertelt VAT-voorzitter Martin Huisman aan het Algemeen Dagblad. Daarmee lijken de consumenten een groot doelwit te zijn van de betreffende fraude.

Grote schade voor Nederlandse staat

Naast de burgers lijdt de Nederlandse staat eveneens grote schade. Met het opdraaien van de kilometerstand hoeft men namelijk minder BPM af te dragen. Sjoemelen met de stand is sinds 1 januari 2014 verboden. Ook het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is bij wet niet toegestaan. Boetes lopen op tot € 10.000,- boete of een jaar celstraf.

LEES OOK: Auto verkopen? Dit zijn de mogelijkheden

Fraude kilometerteller groeiend probleem

Fraude met de kilometerteller is een groeiend probleem binnen Nederland. Het gesmoejel komt vooral voor bij geïmporteerde auto's. Bij één op de vijf auto's die uit Duitsland wordt gehaald, is gerommeld met de teller. 'Op het moment dat-ie de grens over gaat, wordt het schimmig', zegt Huisman. 'In Duitsland is geen database die je kunt toetsen. De koper is vaak degene die de teller terugdraait, en de auto daarna doorverkoopt.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi