Allround IT-starters gewild

Fors tekort aan startende en junior IT’ers

Bart Remmers
De vraag naar ICT-medewerkers stijgt al jaren gestaag. Nu veel organisaties dankzij de bloeiende economie snel groeien worden IT-afdelingen verder opgeschaald.

Veel organisaties groeien en dit is terug te zien in het aantal vacatures in binnen IT. In 2017 groeide het aantal IT-helpdeskvacatures bijvoorbeeld met 18 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van Jobfeed.

De vraag naar systeembeheerders en functioneel applicatiebeheerders steeg elk met 15 procent. Dit jaar zullen de tekorten verder oplopen, verwacht Walters People in haar Salary Survey, een overzicht van de arbeidsmarkt- en salarisontwikkelingen voor IT’ers in 2018.

Mbo-starters

Nu veel IT-bachelor studenten al voor hun afstuderen een contract op zak hebben, verschuiven hiring managers hun blik steeds vaker naar mbo-starters, die door een goede begeleiding en het volgen van interne opleidingen binnen korte tijd ook aan de functie-eisen kunnen voldoen.

Vooral allround IT-starters op mbo-niveau zijn hiervoor in trek. Ook het aannemen van IT’ers die minder ervaring hebben dan de rol vereist komt regelmatig voor. Zij worden intern razendsnel klaargestoomd voor de functie.

Software- en fintechorganisaties

Er wordt ook steeds vaker buiten de landgrenzen gekeken in de zoektocht naar IT-professionals. Werving in Oost-Europa, maar ook in landen als India en China, is voor hiring managers soms de enige manier om IT-talent aan hun organisatie te kunnen binden. Vooral bij software- en fintechorganisaties komt een groot deel van de nieuwe werknemers uit het buitenland.

Salarissen voor IT-professionals zullen dit jaar opnieuw stijgen. Zo kunnen systeembeheerders, (functioneel) applicatiebeheerders en helpdesk medewerkers op zowel junior als medior level een salarisstijging van 5 tot 10 procent verwachten.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart