Finance professionals zetten AI en ML vooral in voor financiële prognoses, inzicht in data en het automatiseren van routinetaken

Finance professionals zetten AI en ML vooral in voor financiële prognoses, inzicht in data en het automatiseren van routinetaken

Redactie Baaz

Finance professionals gebruiken Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) voornamelijk voor financiële prognoses (55%), inzicht in data (50%) en het automatiseren van routinetaken (44%). Dit blijkt uit onderzoek van Moss, het financieel managementplatform voor uitgavenbeheer, onder 250 Nederlandse finance professionals. Het is niet gek dat bijna de helft van de finance professionals AI en ML graag inzet voor het automatiseren van routinetaken, aangezien zij op dit moment gemiddeld nog 6,5 uur per week besteden aan handmatige administratieve zaken.

Het implementeren van AI en ML is vaak onderdeel van een digitaliseringsstrategie. En daar werken veel bedrijven aan: 53 procent van de finance professionals stelt dat er momenteel een digitaliseringsslag bij zijn afdeling plaatsvindt. Wanneer we specifiek kijken naar het integreren van AI en ML dan geeft 38 procent aan daarmee bezig te zijn.

Ontbreken van kennis over AI en ML

Toch zien niet alle finance professionals de vele voordelen van deze technologieën in. Zo heeft één op de drie (35%) niet het gevoel dat AI en ML zijn bedrijf verder zullen helpen. Andere redenen om AI en ML niet in te zetten, zijn de investering die vooraf nodig is (32%) en het ontbreken van kennis over de technologie (29%). Maar liefst twaalf procent van de finance professionals heeft dan ook helemaal geen plannen om aan de slag te gaan met AI en ML.

Een mogelijke andere reden waarom finance professionals niet aan de slag gaan met AI en ML is dat ze vrezen voor hun baan. Bijna de helft (45%) maakt zich namelijk zorgen over de invloed van digitalisering op de bestaanszekerheid van zijn werkzaamheden.

David Soos, general manager van Moss Nederland: “Je hoeft de krant maar open te slaan en je treft een artikel aan over AI. Deze technologie is inmiddels in veel sectoren mainstream geworden en de finance wereld kan niet achterblijven. De inzet van AI en ML kan namelijk een hoop tijd besparen door het automatiseren van handmatige financiële processen. Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van gegevens uit papieren facturen en het automatiseren van mutaties, waardoor finance professionals meer tijd over hebben om zich te richten op strategische vraagstukken. Hoog tijd dus om met AI en ML aan de slag te gaan!”

Over het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om finance professionals te helpen trends in automatisering te begrijpen en hun digitale volwassenheid te onderzoeken. Het onderzoek is uitgevoerd door OnePoll onder 750 senior finance medewerkers in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In dit persbericht zijn alleen de resultaten van de 250 Nederlandse respondenten meegenomen. De dataverzameling vond plaats tussen 19 en 26 januari 2024

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie