Exportcijfers: bescheiden groei

Exportcijfers: bescheiden groei

Redactie Baaz
Het volume van de goederenexport was in juli bijna 7 procent groter dan in juli 2016. De groei was minder groot dan in juni, toen met 11 procent de grootste groei in 6,5 jaar werd gerealiseerd.

In juli groeide vooral de export van (elektrotechnische) machines, apparaten en personenauto’s. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in juli 6 procent groter dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in september minder gunstig dan in juli.

Exportcijfers minder gunstig dan in juli

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. 

De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in september minder gunstig dan in juli. Vooral de ontwikkeling van de reële wisselkoersen op jaarbasis is een stuk ongunstiger dan in de radar van juli. Ook het oordeel van Nederlandse en Europese ondernemers over de buitenlandse orders is verslechterd. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie