Exact Online - Is jouw boekhouding klaar voor 2022?

Exact Online - Is jouw boekhouding klaar voor 2022?

Redactie Baaz
Je bedrijfsadministratie is misschien niet het meest spannende bedrijfsproces om op orde te hebben, maar wel het belangrijkste. Gelukkig staan de ontwikkelingen in finance niet stil; ontwikkelingen waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen en 2022 goed voorbereid in kan gaan.

Periodiek voert Exact onafhankelijk onderzoek uit naar de staat van het MKB in Nederland, organisaties van vijf tot 250 werknemers. Deze zogenoemde barometer brengt in kaart waar bedrijven tegenaan lopen, wat hun grootste uitdagingen zijn en waar kansen tot verbeteringen liggen.

Gezond debiteurenbeheer

Een continu terugkerende uitdaging in de MKB barometers van afgelopen jaren is het op tijd betaald krijgen van facturen. Dit is een uitdaging van alle tijden en staat met stipt op nummer één van elke organisatie in typische uitdagingen waar zij tegenaan lopen.

Veel bedrijven zien in dat zij zelf deze uitdagingen kunnen tackelen door het goed inrichten van betalingsmogelijkheden in hun bedrijfsproces en het automatiseren van het vastleggen van betaalde facturen in de administratie.

Zo introduceerde Exact eind 2020 de Autumn ’20-release, een grootschalige update binnen de diensten van Exact waarin veel processen geautomatiseerd worden. Dat neemt je veel werk uit handen waardoor je je bezig kunt houden met je klanten. Eén van de diensten die hiervan profiteren is Online Boekhouden van Exact Online. Deze tool, geschikt voor elke organisatie, bespaart je tijd, geeft je real-time inzicht in prestaties van je bedrijf en je behoudt hiermee ook overzicht over inkomsten en uitgaven.

Robotisering voor efficiëntie

In het verlengde van procesautomatisering ligt robotisering, het inrichten van volautomatische verwerking van processen van handmatige taken. Denk dan aan robotisering binnen het O2C-proces, waarbij een factuur niet als PDF middels een mail naar de klant gaat, maar als UBL2.1, waardoor deze meteen in je administratie opgenomen wordt. Of het vol automatiseren van wekelijkse en maandelijkse rapportages die je direct inzicht geven in de cijfers om deze te kunnen duiden.

Hoewel robotisering nog lang niet hele processen kan overnemen en ondernemers zelf ook aangeven de regie in handen te blijven willen houden, is het wel verstandig om te kijken binnen welk aspect van jouw bedrijfsproces robotisering je werk uit handen kan nemen.

Exact noemt deze manier van automatiseren van processen ‘no hands accounting’. Zoals gezegd zullen nu nog lang niet alle processen volautomatisch gedraaid kunnen worden, daarom is het zaak om voor je eigen bedrijf in kaart te brengen welke handmatige activiteiten steeds terugkeren, zodat dit geautomatiseerd kan worden. Adviseurs van Exact kunnen je hierbij helpen.

Goede prognoses

Gezond ondernemen betekent ook: ken de markt waarin je je beweegt en voorspel trends die zich zullen voordoen. Dit kan op verschillende manieren, maar twee dingen heeft elk bedrijf voor handen: de juiste duiding van cijfers en een goede relatie met de accountant. Met behulp van automatisering en robotisering kun je periodiek rapportages laten opmaken. Hiermee krijg je in een opslag te zien hoe jouw bedrijf ervoor staat. Deze rapportages kun je vervolgens bespreken met je accountant. De accountant is al lang niet meer de persoon die met een rekenmachine de cijfers natelt.

Hij of zij heeft veel meer te bieden, ze kennen de markt, weten cijfers in de juiste context te plaatsen en kunnen hierop gedegen advies geven. Investeren in een duurzame relatie met je accountant leidt hiermee tot het doen van goede prognoses voor je bedrijf zodat je ook in 2022 voorop blijft lopen.

Denk aan de cloud

Een laatste advies om voorbereidt 2022 in te gaan is: denk in cloudoplossingen. Natuurlijk kun je al je boekhoudsoftware lokaal draaien, maar door te werken in de cloud heb je direct toegang tot moderne technologieën als robotisering zonder dat je dit moet inbedden in een lokale IT-infrastructuur.

Bovendien bieden cloudoplossingen je de juiste boekhoudpakketten die op maat in te richten zijn naar het hetgeen jouw bedrijf nodig hebt. Zo biedt Exact Online de add-on Abonnementenbeheer waarmee je je vaste klanten eenvoudig op een vaste terugkerende frequentie kunt factureren. Bepaal je prijzen, voorwaarden, en looptijden, wijs ze toe aan je klanten en volg alles nauwgezet met uitgebreide rapportages. En natuurlijk alles volledig geïntegreerd met je boekhouding. Overigens kan ook hierin je accountant gedegen advies geven, dus investeren in deze relatie geeft je ook de juiste tools voor jouw bedrijf.

Er is een hoop winst te behalen als het gaat om digitalisering, automatisering en robotisering van je bedrijf. Ga jij 2022 ook goed van start? Kijk voor meer informatie op exact.nl. 

MKB Barometer 2021

De periodiek uitgegeven MKB Barometer van Exact is een onafhankelijk opgezet rapport die de staat van het MKB in Nederland in kaart brengt. Benieuwd naar het rapport?

Ga naar: exact.com/nl/mkb-barometer-2021

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie