Ex-topman McDonald's opent duurzame restaurantketen
Van fastfood-verkoper naar duurzaam ondernemer, het kan. Mike Roberts haalt de internationale media met zijn nieuwe restaurantketen Lyfe Kitchen. Op het menu staat fastfood, maar wel een gezonde en duurzame variant.
Fastfood hoeft niet per se ongezond, vet en calorierijk te zijn. Dat moet het in Californië geopende Lyfe Kitchen-restaurant bewijzen. De vestiging is de eerste van de vijfhonderd tot duizend restaurants die de komende vijf jaar moeten verschijnen. Op het menu: maaltijden die gemaakt zijn zonder room, suiker, witte bloem, transvetten en andere ongezonde toevoegingen. Bovendien zijn de vleesproducten en ook het bier en de wijn biologisch.
Mike Roberts is de ex-topman van McDonald's. Hij wil met Lyfe Kitchen (Love Your Food Everyday) opnieuw de Amerikaanse landbouw op de kop zetten door de productie van biologische producten te laten groeien naar een omvang die tot nu toe voor onmogelijk wordt gehouden.
De grootse plannen van Roberts stuiten namelijk op nogal wat kritiek, zo meldt de Volkskrant. De Verenigde Staten zouden te weinig biologische voedsel telen om de honderden geplande restaurants van Roberts te kunnen voorzien. Volgens experts kost het jaren om die productie uit te breiden. Volgens de kersverse duurzame ondernemer kreeg McDonald's in de beginjaren eenzelfde bericht te horen waarna het bedrijf vergaande veranderingen in het landbouwapparaat doorvoerde om de schaarste weg te nemen. Dat kan Roberts naar eigen zeggen nu ook doen voor zijn nieuwe, groene doel.