Getest: EnGenius Cloud

Getest: EnGenius Cloud

Redactie Baaz
In oktober van vorig jaar werd het langverwachte cloudplatform van EnGenius een werkelijkheid. Nu, een ruim half jaar later, staat EnGenius Cloud sterker dan ooit. De dienst omvat een cloudplatform voor de uitrol, inzage en het beheer van EnGenius’ cloud access points en switches. Een gratis dienst, waarmee zowel thuiswerk- als kantoorwerkplekken eenvoudig en kostenefficiënt van een internetverbinding kunnen worden voorzien. Wij testten de totaaloplossing. Onze bijzonder positieve ervaring lees je hier.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de tweede Baaz-magazine van 2020, als onderdeel van de ‘Powered by WINMAG Pro’-katern. Alle artikelen in deze katern, waaronder dit artikel, zijn in samenwerking met de redactie van WINMAG Pro geproduceerd. Hieraan inherent is een inhoud die zich nadrukkelijk leent voor IT-professionals en providers.

EnGenius Cloud werd ontworpen om de ongemakken van traditioneel netwerkbeheer de wereld uit te helpen. Vandaag de dag is het immers niet meer rendabel om op locatie aan te moeten schuiven om een probleem te identificeren of op te lossen. Netwerken moeten op afstand uitgebreid, geconfigureerd en beheerd kunnen worden.

Om precies daarin te voorzien, draait EnGenius Cloud volledig in de cloud. Noemen we volledig, dan menen we volledig. Waar soortgelijke diensten slechts beweren dat alles in de cloud plaatsvindt, is dit bij EnGenius daadwerkelijk het geval. Een samenwerking met Amazon Web Services maakt het mogelijk om verbondenheid te waarborgen en razendsnel op of af te schalen. Van de installatie van apparatuur tot netwerksegmentatie en inzage: niets hoeft on-premise plaats te vinden. Dat stelt EnGenius in staat om zich op drie speerpunten te richten. Die speerpunten - Easy Deployment, Network Management en Visualized Insights - lopen we na.

Easy Deployment

De netwerkapparatuur die geschikt is voor EnGenius Cloud bestaat uit een reeks compacte PoE-access points en switches. Deze devices scan je via de EnGenius Cloud-app en voeg je toe aan een netwerk. Scannen is optioneel, want door in plaats hiervan een serienummer in te voeren, hoeft het device de doos nooit te verlaten.

In de praktijk stelt dit je in staat om de benodigde apparatuur onuitgepakt op te sturen naar een thuiswerker of bedrijf. De ontvanger geeft het serienummer door en jij breidt het netwerk vanaf waar dan ook uit. De ontvanger sluit het apparaat aan, waarna deze volledig benaderbaar is in EnGenius Cloud.

In wezen hoeft de configuratie van een AP of switch slechts eenmaal per netwerk plaats te vinden, aangezien instellingen bij het inscannen of invoeren automatisch te dupliceren zijn.

Network Management

Netwerkbeheer is in elk opzicht gelaagd. Zo hoeft de admin van een Europese afdeling geen controle te hebben over de netwerken van afdelingen in de V.S. Hetgeen waar de admin wél controle over heeft is per laag te navigeren, beginnend bij het volledige netwerk en eindigend bij access points en clients.

Elk onderdeel is gedetailleerd in te zien, tot op het PoE- en portgebruik van een switch aan toe. Ook voegde EnGenius onlangs Client Blocking toe, waarmee je specifieke clients kan barren van een SSID naar wens.

Firmwareupdates zijn per netwerklocatie in te plannen. Hierdoor houdt je makkelijker rekening met verschillende tijdzones en waarborg je de snelheid en veiligheid van gebruikers.

Een aanzienlijke hoeveelheid van de beheermogelijkheden is via de EnGenius Mobile App beschikbaar. Niet omdat er met de webapplicatie iets mis is, maar omdat je nooit té flexibel kan zijn.

Visualized Insights

De manier waarop EnGenius Cloud AI en business intelligence inzet om beheer te vergemakkelijken is indrukwekkend. De status van een netwerk is in een oogopslag in te zien. In het dashboard wordt je realtime voorzien van meldingswaardige gebeurtenissen binnen een netwerk. Via pop-ups kom je te weten welke apparatuur mogelijk onjuist is aangesloten of minder goed dreigt te presteren.

Ontstaat er een probleem, dan adviseert EnGenius met behulp van AI. En ervaart een individu netwerkproblemen, dan is de oorzaak hiervan via de Client Timeline te achterhalen. Deze functie biedt een volledige gebruiksgeschiedenis van een client naar wens.

Layer 7-monitoring is aanwezig. Via deze waardevolle verbruiksinzichten prioriteer en segmenteer je effectief. Bovendien zijn netwerken topologisch in te zien, en achterhaal je de precieze locatie van apparatuur via een Maps-weergave.

Tot slot stelt EnGenius Cloud je in staat om lokale netwerken te conceptualiseren. Met een nauwkeurige heatmap voorkom je mogelijke problemen bij de daadwerkelijke netwerkaanleg.

Conclusie

EnGenius Cloud is gratis bruikbaar met alle cloud access points en switches van EnGenius, waaronder de ECW220 (AP) en ECS1008P (switch). Onderaan de streep biedt de clouddienst een snelle, rendabele en effectieve manier om één of meerdere organisaties van netwerkverbinding te voorzien. We raden het platform volmondig aan. Bezoek de website voor een volledig overzicht van features en geschikte netwerkapparatuur.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie