Elektronisch betalen neemt een vogelvlucht

Elektronisch betalen neemt een vogelvlucht

Redactie Baaz

Pinnen wordt steeds belangrijker. Het zorgt voor lagere kosten, meer service en een veiligere werk- en winkelomgeving. De introductie van het nieuwe pinnen was slechts het startschot van innovaties op het gebied van elektronisch betalen.

Vorig jaar moesten consumenten al wennen aan het nieuwe pinnen, maar volgend jaar zal hij nog veel meer veranderingen gaan merken in de winkels. Zo zal – mede onder invloed van het nieuwe pinnen – de Chipknip begin 2013 verdwijnen terwijl een hele andere, nieuwe functionaliteit naar verwachting in 2013 wordt gelanceerd: het retourpinnen. Als winkelier kun je dan via de bankpas geld terugstorten op de rekening van de klant. Bijzonder handig als je te maken hebt met retourstromen, zoals kledingzaken.

Een voor de consument aansprekende verandering is de lancering van contactloos betalen. Volgend jaar worden de eerste bankpassen uitgegeven die de klant voor een ‘lezer’ op de betaalautomaat houdt. Via een NFC-chip (Near Field Communication) vindt dan contactloos de verbinding plaats. Parallel aan het contactloos betalen loopt het mobiel betalen aan de kassa, ofwel betalen met je gsm. Deze manier van betalen gebeurt ook via een NFC-chip die standaard in de telefoon zit of je als sticker op je mobiele telefoon plakt. De contactloze bankpas en het mobiele betalen maken dus gebruik van dezelfde technologie. Je kunt uit de voeten met één type lezer. Uiteraard kunnen consumenten ook internetbetalingen doen met hun mobiele telefoon. Deze techniek gebruiken veel mensen al via hun thuiscomputer. Gezien de populariteit van smartphones en de grootschalige uitrol van de nieuwe bankpassen, zal deze nieuwe techniek een vlucht nemen. Een ontwikkeling waar je je als winkelier op moet voorbereiden. Je zult de huidige betaalautomaat in de winkel moeten uitbreiden of vervangen om deze betalingen te kunnen faciliteren. In 2013 komen de eerste apparaten op de markt.

Op www.betaalterminal. nl vind je hier tegen die tijd meer informatie over. Een andere interessante ontwikkeling die regelmatig in de belangstelling staat zijn de zogenaamde wallets, zoals Google Wallet. Dat is een virtuele portemonnee waarin je creditcards (bijvoorbeeld Mastercard of Visa) en andere type kaarten of betaalproducten zoals Maestro, V Pay, Minitix en Paypal bewaart. Met de wallet betaal je op internet en aan de kassa in de winkel. Hiervoor heeft de consument wel een NFC smartphone nodig. Als verkoper heb je een contract voor de acceptatie van een of meer van de producten in de wallet en een contactloze betaalautomaat. Zitten V Pay en/of Maestro in de wallet (vermomd als Paywave en Paypal) dan ben je snel klaar want die contracten heb je al. Zitten er alleen creditcardbetaalproducten in de wallet, dan moet je je realiseren dat alle betalingen via het creditcardtarief worden verricht.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie