Elance: Bedrijven massaal online op zoek naar nieuw talent

Redactie Baaz
Uit cijfers van Elance, ‘s werelds grootste platform voor online werk, blijkt dat online personeelswerving en freelance inkomsten een nieuw record hebben bereikt in 2012.

Persbericht:

"De vraag naar freelance IT-ers en programmeurs, met name op het gebied van mobiel, blijft in Nederland de grootste categorie. Toch verwachten we de sterkste groei voor komend jaar in Sales & Marketing- (2012: + 103%) en Engineering & Manufacturing opdrachten (2012: +476%)", zegt Kjetil Olsen, VP Europe bij Elance. "De transitie op de online arbeidsmarkt beweegt zich komend jaar meer naar traditionele banen naast de IT & Programming- en Design & Multimedia banen".

“Onze resultaten laten zien dat onze focus op het aantrekken van kwalitatief hoogwaardig talent zijn vruchten afwerpt. Het aantal bedrijven dat zich aansluit bij Elance heeft een record bereikt en de inkomsten van ervaren freelancers van over de hele wereld zijn enorm gestegen,“ zegt Fabio Rosati, CEO van Elance. "We verwachten volgend jaar 1 miljard dollar aan freelance inkomsten te bereiken.”

2012 Highlights

In 2012 hebben zich 345.000 nieuwe (+54 procent) opdrachtgevers aangemeld op Elance en zijn er meer dan 80.0000 opdrachten per maand. Gedurende het jaar sloten 779.000 nieuwe freelancers (+44 procent) zich aan bij Elance om werk te vinden, waarbij de jaarlijkse freelance inkomsten voor het eerst de 200 miljoen dollar overtroffen (+40 procent).

De tech-talent kloof

De vraag naar professionals met specialistische kennis van web- en mobiel programmeren is enorm gestegen. De inkomsten van HTML-ontwikkelaars zijn toegenomen met 149 procent en PHP- en CSS-experts zagen hun inkomsten stijgen met respectievelijk 108 procent en 103 procent. Ook mobiele-ontwikkelaars met vaardigheden in Android (+146 procent) en iOS (+132 procent) verdienden meer in 2012.

Behoefte naar online-content en design blijven toenemen

Onafhankelijke professionals blijven profiteren van bedrijven die meer online-content publiceren. De inkomsten van freelancers weerspiegelen de stijgende vraag naar deze diensten: schrijven van content (+151 procent) en blogs (+78 procent) maakten het afgelopen jaar enorme groei door. Dat geldt ook door webdesign (+205 procent) en grafisch design (+165 procent). De grootste groei is voor Photoshop- (+165 procent) en Illustrator-experts (+131 procent). Marketeers met online vaardigheden, waaronder digitale marketeers (+190 procent) en social media marketeers (+132 procent) zagen in 2012 een aanzienlijke toename in hun inkomsten.

Online-werk draagt bij aan economie

De economie profiteert van het inhuren van online freelancers. In de 10 landen die Elance het meest inzetten, nam het online inhuren toe met een gemiddelde van 67 procent. Landen met de grootste groei waren onder andere China (+204 procent), Japan (+109 procent), Italië (+70 procent), Frankrijk (+66 procent), Duitsland (+50 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+42 procent).

Meeste tech-freelancers in Oost-Europa

Het werkloosheidspercentage in de Eurozone steeg in november met 11,8 procent tot een recordhoogte. Dit leidt ertoe dat professionals uit een aantal Europese landen met de hoogste werkloosheid, hun talent online etaleren. Programming- en IT-experts zijn het meest populair. Polen (+118 procent), Bulgarije (+40 procent) en Oekraïne (38 procent) zagen het afgelopen jaar allen een aanzienlijke inkomstengroei.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie