Eindhoven gaat voor regio-cao
Eindhoven gaat voor regio-cao

Eindhoven gaat voor regio-cao

Redactie Baaz
De gemeente Eindhoven wil een regio-cao. Deze cao zou voor de gehele regio Eindhoven moeten gelden. Het is de eerste keer dat er gesproken wordt over een cao die een regio beslaat in plaats van een sector of een bedrijf.

De regio-cao moet het makkelijker maken voor werknemers om van het ene bedrijf naar het andere bedrijf over te stappen. In de cao worden onder andere afspraken vastgelegd over (bij)scholing en loopbaantrajecten.

Dat juist Eindhoven pleit voor een dergelijke cao is niet zo vreemd. Er zijn in die regio een hoop technologiebedrijven gevestigd die baat zouden hebben bij een dergelijke cao. Als een bedrijf dan bijvoorbeeld een slechte periode heeft, dan maakt de regio-cao het mogelijk om personeel bij een ander bedrijf in de regio te plaatsen. Dat voorkomt onnodige werkeloosheid en lost mogelijke personeelstekorten bij het ene bedrijf, en personeelsoverschotten bij het andere bedrijf.

Modernisering van de arbeidsmarkt

Op het moment werkt de gemeente Eindhoven, FNV Bondgenoten en enkele andere partijen aan een plan om de regio-cao te realiseren. Volgens de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel kan de regio-cao, die in eerste instantie bovenop de normale cao komt, er niet snel genoeg komen: 'Modernisering van de arbeidsmarkt moet snel gebeuren. We hebben er al voorstellen over neergelegd bij minister Asscher van Sociale Zaken', zegt van Gijzel. Naast de regio-cao zouden er ook zogenaamde mobiliteitscentra moeten komen die mensen en bedrijven bij elkaar moeten brengen waarmee er dus taken van het UWV overgenomen worden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie