Eindbaaz - Hilco de Roo: Boekhouden met een Glimlach!

Eindbaaz - Hilco de Roo: Boekhouden met een Glimlach!

Redactie Baaz

Efficiënter boekhouden met de Boekhoudbot van Jortt

Het bijhouden van de gedane uitgaven en verkregen ontvangsten, en de vermogenspositie van je onderneming op financieel vlak inzichtelijk maken en houden… de boekhouding is voor elke organisatie een belangrijk aspect, maar voor veel ondernemers ook het meest nadelige en tijdrovende van ondernemen. Het is volgens boekhoudprogramma Jortt dan ook geen mensenwerk, computers kunnen dit beter en bovendien een stuk sneller. Hilco de Roo, Eindbaaz en co-founder van Jortt, deelt de reden achter de oprichting van het boekhoudprogramma en het nut van automatisering van de boekhouding. 

‘‘Het is 2015. Ik heb een online back-up bedrijf met 30.000 gebruikers. Op de afdeling administratie werken drie fulltime boekhouders. 20 procent van het personeel. Ieder kwartaal komt er een accountant om het werk van deze boekhouders te controleren en te verbeteren. Wanneer ik om een rapport vraag, krijg ik een grijs scherm voor me vol met nietszeggende bedragen. De jaarrekening? Van uitstel naar uitstel krijg ik over anderhalf jaar te horen hoe het vorig jaar met me ging.

Gaat het nu goed of moet ik bijsturen? Dat is toch geen ingewikkelde vraag. In mijn hoofd weet ik prima hoe het met het bedrijf gaat. Iedere factuur gaat door mijn handen en de bankrekening ziet er ook nog goed uit. Maar waarom kan dit niet vertaald worden in een programma die dit inzichtelijk maakt? En waarom zijn daar zoveel mensen voor nodig om die gegevens in te voeren? Hoe moeilijk kan het zijn om dat te verbeteren? 

Nu in 2022 is het online back-up bedrijf ondertussen verkocht. En dat is het begin van Jortt. Want als ik het traditionele boekhouden ingewikkeld vind, dan zijn er nog veel meer ondernemers die daar last van hebben.’’

Start with the end in mind 

‘‘Daarom zijn we met Jortt gaan onderzoeken. Onderzoeken wat nu écht moet van de Belastingdienst en wat je als ondernemer voor informatie nodig hebt om je bedrijf te managen. Niet gebonden aan de erfenis van het traditionele boekhouden en niet beperkt door de tradities van boekhouders. Met een schone lei. En wat blijkt? Het werk wat traditionele boekhouders doen heeft weinig te maken met wat moet van de Belastingdienst. En ook niet zoveel met rapporten maken waarmee ondernemers kunnen sturen. 

We zijn begonnen bij het eind. Want of je nu zzp’er bent of een groot bedrijf hebt, het aangifteformulier is voor iedereen gelijk. Daarna hebben we gekeken of er een begin bestaat die voor iedereen gelijk is. Die is er: de bankrekening. Iedere onderneming heeft een online bankrekening. 

Nu het begin en het einde voor iedereen gelijk zijn, kunnen we een lijn trekken tussen het begin en het eind. Deze lijn is Jortt: de kortste weg van bij- en afschrijvingen naar je jaaraangifte. Stap voor stap hebben we met de Boekhoudbot de menselijke handelingen geautomatiseerd. Automatiseren heeft als belangrijkste voordeel dat je geen fouten kunt maken. Los dat boekhouden repetitief werk is, waar weinigen gelukkig van worden.’’

Het grote geheim van Jortt

‘‘Maar hoe maak je een boekhoudprogramma die iedere ondernemer begrijpt? Hier zit het grote geheim van het succes van Jortt. Door een onwijs goede support te geven. Nee, niet aan onze klanten, maar onze klanten aan Jortt. We geven van het begin af aan al uitgebreide telefonisch support. Onze klanten denken dat wij hun helpen. Maar onze support is zo ingericht dat zij altijd vragen blijven stellen. Vragen als: waarom wil je dit? Wat ga je er mee doen? Hoe verwacht je dat het opgelost wordt? En met deze antwoorden verbeteren wij Jortt. Iedere dag weer een klein beetje.’’

Fiscaal advies

‘‘De volgende fase was dat de Boekhoudbot de boekhouding ging controleren. Op alle veel voorkomende menselijke fouten hebben we een controle gezet. Voor iedere aangifte ga je door deze controle heen. Zo weet je zeker dat je btw- of jaaraangifte perfect is. Gevolgd dat de Boekhoudbot meer en meer fiscaal advies aan je geeft. Zodat je nooit teveel belasting betaald. 

Nu, zeven jaar later, doet Jortt ruim 70.000 boekhoudingen. En zijn we sparring partner van de Belastingdienst. Vol interesse volgen zij de denkwijze en ontwikkelingen van Jortt. Het kan verkeren.

Bij Jortt helpen we je graag te zorgen dat boekhouden voor jou zo makkelijk wordt, dat je boekhouding je niet meer kost dan een paar minuten per maand. Zodat jij gaat ‘Boekhouden met een Glimlach!’.’’  

Lees meer over Jortt op www.boekhoudprogramma.nl 

Do’s and don’ts van Hilco de Roo

Hilco de Roo is mede oprichten van Jortt. Getrouwd en vader van 5 kinderen. Hilco is vooral gefascineerd door techniek die de wereld een beetje mooier maakt. 

Do's and don'ts

- Do: Gewoon doen. Maar doe het in kleine stapjes. Bepaal je doel en werk je doel stapje voor stapje uit. Iedere dag kom je dan een stukje dichterbij. 

- Do: Leer snel en goedkoop. Maak veel fouten in het begin. Dan zijn ze nog goedkoop. Hoe later je fouten maakt en leert, hoe duurder deze fouten zijn.

- Don't: Spiegel je nooit naar de gevestigde orde. Zij zijn het verleden. Jij bent de toekomst. 

- Don't: Wees niet bang dat anderen je idee gaan namaken. Zolang anderen je volgen, ben jij de leider. 

Leermoment: (quote Warren Buffet) 9 vrouwen kunnen niet een baby in één maand baren; Een merk bouwen kost tijd. Veel tijd. En je kunt weinig doen om dat te versnellen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie