Eilandbewoners richten eigen bank op

Redactie Baaz
Bewoners van het eiland Vashon, gelegen bij de westkust van Amerika, beginnen een eigen bank. De Occupy-aanhangers willen met de bank een alternatief bieden voor Wall Street.

De eigen bank, een coöperatieve kredietunie, is het initiatief van de eilandbewoners zelf, zo meldt de Los Angeles Times. De oprichting wordt bejubeld door de door Occupy geïnitieerde Move Your Money campaign die er mede voor zorgde dat 1,3 miljoen Amerikanen vorig jaar hun geld weghaalden bij megabanken en onderbrachten bij lokale varianten als kredietunies.

De beweging van Wall Street naar lokale kredietunies is onderdeel van een bredere zoektocht voor een alternatief van de traditionele banken, meldt de Amerikaanse krant die de unies beschrijft als 'financiële equivalent van het eten van zelf gehouden kippen.'  Zo willen Occupy-activisten in San Francisco een unie oprichten waar studenten, families en bedrijven tegen lage rentes geld kunnen lenen.

Vashon herbergt zo'n 11.000 bewoners en heeft een liberale achtergrond. Op het eiland zijn 23 biologische boerderijen gevestigd, wordt eigen koffie verbouwd en geproduceerd en is een klooster te vinden. De eilandbewoners reageren positief op de nieuwe bank, die in samenwerking met een reeds bestaande bank in het leven werd geroepen. In het eerste levensjaar van de bank openden 16 procent van hen een rekening.

Rob Harmon die betrokken was bij de oprichting meldt de LA Times: 'We hadden wilde dromen over dat er in het eerste jaar tien miljoen dollar zou worden verplaatst... Dat was 17,5 miljoen dollar. We zitten dus zeventig procent boven onze wildste dromen.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie