eHerkenning: waarom je het moet gebruiken

eHerkenning: waarom je het moet gebruiken

Redactie Baaz

Online dienstverlening wordt steeds belangrijker en daarom is het heel belangrijk om dit allemaal veilig en betrouwbaar te regelen. Gelukkig bestaat er eHerkenning, een digitale inlogmethode die bedrijven in Nederland in staat stelt om op een veilige en geauthenticeerde manier toegang te krijgen tot diverse online diensten van overheidsinstanties. Ben je nog niet helemaal bekend met eHerkenning, maar ben je wel geïnteresseerd om hier gebruik van te maken in jouw bedrijf? Lees dan gauw verder, want hieronder leggen we uit wat eHerkenning precies is en waarvoor je het kunt gebruiken binnen jouw bedrijf.

eHerkenning

Wat is eHerkenning?

Zoals eerder gezegd is eHerkenning een digitaal authenticatiemiddel dat bedrijven in Nederland
gebruiken om toegang te krijgen tot online diensten van verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, het UWV, de Kamer van Koophandel en meer. Het fungeert als een digitale sleutel waarmee bedrijven hun identiteit kunnen verifiëren en veilig kunnen communiceren met deze instanties. Met eHerkenning kunnen bedrijven onder andere aangiftes doen, subsidies aanvragen, informatie raadplegen en andere administratieve zaken regelen.

eHerkenning en verschillende niveaus

eHerkenning bestaat uit verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Elk niveau vertegenwoordigt een bepaald veiligheidsniveau en is geschikt voor verschillende soorten diensten en transacties. Hieronder zullen we deze niveaus kort bespreken:

EH2

EH2 biedt een basisniveau van betrouwbaarheid en wordt voornamelijk gebruikt voor eenvoudige online diensten, zoals het indienen van een digitale subsidieaanvraag. Het vereist alleen een gebruikersnaam en wachtwoord voor authenticatie.

EH2+

EH2+ biedt een hoger niveau van betrouwbaarheid dan EH2 en wordt vaak gebruikt voor diensten waarbij gevoelige informatie betrokken is. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord wordt hier ook een extra verificatiemethode, zoals een sms-code gebruikt.

EH3

eHerkenning niveau 3 biedt een substantieel niveau van betrouwbaarheid en wordt gebruikt voor transacties met hogere risico's en gevoelige gegevens, zoals het doen van belastingaangiftes. Het vereist een fysieke identiteitscontrole, zoals het tonen van een identiteitsbewijs bij een balie.

EH4

EH4 biedt het hoogste niveau van betrouwbaarheid en wordt gebruikt voor zeer kritische en vertrouwelijke transacties, bijvoorbeeld het inzien van medische dossiers. Het vereist een uitgebreide fysieke identiteitscontrole. Je moet dan bijvoorbeeld de aangevraagde documenten per post versturen en je moet je identificeren met een wettelijk identiteitsdocument (geen kopie) en een face-to-face-controle. Dit gebeurt op een zelfgekozen locatie.

Voordelen van eHerkenning

Om je er echt van te overtuigen om eHerkenning te gebruiken, zetten we ten slotte hieronder nog
de voordelen voor je op een rijtje:

1. Veilig en betrouwbaar

eHerkenning biedt op de eerste plaats natuurlijk een veilige en betrouwbare manier van inloggen,
waardoor bedrijven kunnen vertrouwen op de integriteit en vertrouwelijkheid van hun gegevens.

2. Tijdsbesparing

Met eHerkenning kunnen bedrijven efficiënter werken en kostbare tijd besparen doordat ze via één
manier van inloggen toegang hebben tot verschillende online diensten.

3. Administratie overzichtelijk

eHerkenning zorgt voor een georganiseerde en overzichtelijke administratie doordat alle transacties en communicatie met overheidsinstanties op één plek worden geregistreerd.

4. Flexibiliteit

eHerkenning biedt de mogelijkheid om in te loggen buiten reguliere kantoortijden, zoals in de
avonduren, waardoor bedrijven flexibeler kunnen werken.

Lees ook: Kostenbeheersing belangrijk ondernemers | Baaz.nl

Lees ook: Meer value voor finance professionals door focus | Baaz.nl

Wellicht ook interessant: Alles wat je moet weten eHerkenning | WINMAG Pro

Wellicht ook interessant: security.txt verplicht voor overheid | WINMAG Pro

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie