Eerste hulp bij het kiezen van een leaseauto

Eerste hulp bij het kiezen van een leaseauto

Redactie Baaz

Je bent eruit: je gaat voor een leaseauto. Geen eigen auto met alle bijbehorende lasten meer, zoals de verantwoordelijkheid voor het onderhoud. Als ondernemer heb je immers wel wat beters te doen. Maar nu sta je voor een keuze: welke auto je gaat rijden.

Waar je in ieder geval níet meer op hoeft te letten, is de bijtelling. Die is namelijk in 2017 voor alle auto’s gelijkgetrokken op 22 procent, met uitzondering van elektrische auto’s. Deze hebben een bijtelling van 4 procent. Er is dus geen onderscheid meer tussen zuinig, regulier of minder zuinig. Dat betekent dat je niet meer hoeft te puzzelen of een auto nét wel of nét niet binnen een gunstige bijtelling valt. Je kunt gewoon je hart volgen. Het kiezen van een leaseauto verschilt daarom niet veel meer van een eigen auto. Om je te helpen, lichten we enkele belangrijke stappen toe.

1. De perfecte uitstraling

Als ondernemer begint je keuzetraject bij de uitstraling. Allereerst denk je daarbij natuurlijk aan type en kleur, maar vergeet ook subtielere elementen als de velgen niet. Ga altijd voor een zelfverzekerde indruk, dat past bij elke ondernemer. Ben jij iemand die zich altijd in alles de volle 100% geeft en je graag van de massa onderscheidt? Dan heb je een mooie match met de sportieve Alfa Romeo Giulia. Er zullen weinig mensen zijn die niet gevoelig zijn voor de kwaliteit van het Italiaanse design. 

2. Een hoog comfortniveau

Het comfort heeft alles te maken met de manier waarop je de auto wilt gebruiken. Allereerst denk je daarbij natuurlijk aan ruimte. Gebruik je de auto voornamelijk voor zakelijk verkeer, dan stel je andere eisen dan wanneer je ook regelmatig je kinderen naar de voetbaltraining brengt. 

Comfort betekent ook dat je in alle rust kunt nadenken over de komende meeting. Let er dus ook op dat een auto stil is. Of krijg jij juist je focus met de juiste muziek? Dan is een goed audiosysteem onmisbaar. Een hoger comfortniveau zit ‘m ook in techniek. Denk bijvoorbeeld aan verwarmde buitenspiegels, dat scheelt veel krabben en vegen. 

3. Goede contractvoorwaarden

In de vorige stappen heb je emotie en verstand gecombineerd. Voor het beoordelen van contractvoorwaarden is vooral een koele blik nodig. Er zijn namelijk nogal wat keuzes te maken. Allereerst is het belangrijk om een goede inschatting te maken van het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden. Hier wordt immers het maandbedrag op gebaseerd. De eerder genoemde Alfa Romeo Giulia kan al vanaf 499 euro per maand geleased worden.

Let ook op de loopduur van het contract. Langlopend is niet meer de norm. Tegenwoordig is er zelfs de mogelijkheid tot flexleasen, waarbij een contract op elk moment opzegbaar is. 

Ook het serviceniveau kan per contract verschillen. Misschien vind je het belangrijk om te kunnen wisselen tussen zomer- en winterbanden, of heeft pechhulp in het buitenland voor jou prioriteit. Maak een lijstje van jouw wensen en vergelijk dat met de contractvoorwaarden. Neem hier ruim de tijd voor: een goed contract levert de beste lease-ervaring op.

4. Bewezen kwaliteiten

Heb je na al deze afwegingen nog steeds meerdere auto’s op je lijstje staan en vind je het moeilijk om te kiezen? Doe dan een beroep op de kennis van experts. Het team van Top Gear mag je daar rustig onder scharen. In 2016 riepen de kritische Britten de eerdergenoemde Alfa Romeo Giulia uit tot Car of the Year. Waardering voor deze auto komt ook uit een heel andere hoek: bij de Euro NCAP heeft de Alfa Romeo de maximale score van vijf sterren en met 98 procent de hoogst mogelijke score ooit voor volwassen inzittenden ontvangen. Dankzij innovatieve technische oplossingen is de Alfa Romeo echt een veilige reisgenoot.

Als je deze vier factoren serieus in de gaten houdt, kun op rationele wijze kiezen. Maar laat je gevoel ook meespelen. Bedenk dat je een flink aantal uren per dag in je auto zit. Jullie vormen een team. Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het moet voor jou altijd weer een feest zijn om in je auto te stappen. Of je nu op weg gaat naar een nieuwe zakelijke uitdaging of gewoon boodschappen moet doen. Als jij het gevoel hebt dat je auto je tweede huis is, heb je de juiste keuze gemaakt. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alfa Romeo.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie