Een zakelijke auto kopen of leasen: wat zijn de voordelen van beide opties?

Een zakelijke auto kopen of leasen: wat zijn de voordelen van beide opties?

Redactie Baaz

Veel mensen met een bedrijf rijden ook zakelijk. Dit is in veel gevallen erg voordelig, de zaak betaalt namelijk de auto. Je hoeft privé alleen nog de bijtelling te betalen. Wanneer je dit doet heb je twee opties. Je kunt een auto kopen of leasen, iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen. Ga je binnenkort ook voor een zakelijke auto, maar weet je niet welke optie het beste is? Wij hebben de voor en nadelen van beide opties voor je op een rijtje gezet.

Zakelijk een auto leasen

De meeste mensen kiezen ervoor om zakelijk een auto te leasen. Het grootste voordeel van leasen is dat je een vast bedrag per maand betaalt. Hierin zijn alle kosten al verwerkt. Je hoeft dus niet apart nog te betalen voor de verzekering of wegenbelasting. Alleen de benzine moet je nog zelf betalen. Doordat je maandelijks een vast bedrag betaalt kun je vaak om de paar jaar al een nieuw auto nemen. Een nadeel van leasen is wel dat je nooit eigenaar zal worden van de auto. 

Zakelijk een auto kopen

Er zijn ook mensen die zakelijk een auto kopen. Het grootste nadeel hiervan kun je wel raden. Je moet natuurlijk in een keer een heel groot bedrag betalen. Het voordeel is dat je geen vast bedrag per maand hoeft te betalen. Hierdoor rijden mensen vaak langer in hun auto. Je kunt dan de kosten voor afschrijving over een langere periode spreiden. Daarnaast is het wel fijn dat je zelf eigenaar bent van de auto, het betekent alleen wel dat je iedere maand zelf de verzekering en belasting moet betalen. 

Youngtimer kopen

Of je nou een auto koopt of least, wanneer je dit zakelijk doet moet je bijtelling betalen als je de auto ook privé gebruikt. De kosten hiervan lopen snel op en worden berekend over de autowaarde toen die nieuw was. Het kan daarom ook slim zijn om een youngtimer te kopen. Dit is een auto van 15 jaar of ouder. Bij deze auto’s betaal je de bijtelling niet over de nieuwwaarde maar over de dagwaarde. Het bijtellingspercentage is hierbij wel 35% maar alsnog is het erg voordelig. Je kunt je voorstellen dat 35% bijtelling over een auto met een dagwaarde van 10.000 euro een stuk lager is dan bijvoorbeeld 22% en een nieuwwaarde van 50.000.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie