Een stabiel netwerk is essentieel voor je bedrijf

Een stabiel netwerk is essentieel voor je bedrijf

Redactie Baaz

De titel van dit bericht is natuurlijk een open deur. Een goed functionerend netwerk is belangrijk. Dat weet iedereen. Als je niet bij bestanden en andere informatie kunt dan kun je vandaag de dag bijna niet meer functioneren. Er kan nog maar weinig zonder het internet. Maar vooral bedrijven zijn kwetsbaar. Op de servers staat vaak gevoelige bedrijfsinformatie en gegevens van. Klanten. Als dat op straat komt te liggen dan heb je meestal een groot probleem. Een netwerk dat goed functioneert en goed is beveiligd is dus enorm belangrijk.

Laat het netwerk regelmatig controleren

Het is belangrijk om je netwerk regelmatig te laten controleren. En dan gaat het niet alleen om de vraag of de back-ups wel op tijd worden gemaakt. Het is ook belangrijk dat een kapotte utp kabel op tijd wordt vervangen of dat harde schijven niet te lang in gebruik zijn zodat de kans op een crash groter wordt. Een ervaren netwerk beheerder kan het netwerk doorlichten om te controleren of dit nog op alle punten goed functioneert. Zorg er bovendien voor dat de ruimte waar servers staan altijd voldoende wordt gekoeld. Servers produceren enorm veel warmte. Bij een controle dient dan ook altijd te worden gecheckt of de koeling van de systemen zelf nog goed functioneert. Zo niet dan kan er zelfs brand uitbreken.

Zo verklein je de kans op een hack aanval

Het komt steeds vaker voor dat een bedrijf het slachtoffer wordt van een hackaanval. Vaak gebeurt dat met zogenaamde gijzelsoftware. Medewerkers krijgen een e-mail die er bedrieglijk echt uit ziet en worden verleid om op een link te klikken. Zodra ze dat doen wordt het systeem geblokkeerd. Je kunt nergens meer bij. Daarom is het belangrijk om je personeel te trainen op het herkennen van dit soort schadelijke berichten. De beveiliging van je netwerk is immers niet alleen afhankelijk van wat er in de serverkast gebeurt. Een ethisch hacker kan het systeem proberen aan te vallen met technieken die hackers gebruiken om te zien of de beveiliging voldoende is om een gijzeling van je bestanden te voorkomen.

Wat kun je doen als het toch mis gaat?

Als je bedrijfsnetwerk wordt gegijzeld en er losgeld in bitcoins wordt gevraagd dan kun je natuurlijk overwegen om te betalen. Maar dat is geen garantie dat je daarna weer toegang krijgt tot je bestanden. Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat er altijd een externe back-up is. Tegen betaling kan een extern bedrijf elke dag of minder vaak als dat verantwoord is een reservekopie van je bestanden en systemen maken. Als er dan iets misgaat dan heb je altijd nog de gegevens van de vorige dag. Als je systemen zijn gekraakt en er is gevoelige informatie buit gemaakt dan is het belangrijk om gedupeerden hierover zo snel mogelijk te informeren. Het is voor hen immers heel pijnlijk als zij pas achteraf horen dat hun gegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie