Een leuk diner organiseren: zo pak je dat aan

Een leuk diner organiseren: zo pak je dat aan

Redactie Baaz

Liefde gaat vaak door de maag. Juist daarom is het zo leuk om een prachtig diner voor je dierbaren te organiseren. Op het moment dat je dit gaat doen, wil je het meteen goed doen. Als je graag een mooi diner wilt organiseren, maar niet weet hoe je dit moet aanpakken, heb je het juiste artikel aangeklikt. In dit artikel geven we je een aantal tips die jou kunnen helpen bij het organiseren van een heerlijk diner.

 

Doe onderzoek

Het is erg belangrijk dat je eerst de tijd neemt om rustig je onderzoek te doen. Op deze manier voorkom je dat je bepaalde fouten maakt die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Het zou immers erg zonde zijn als je iets bereidt waar iemand allergisch voor is. Doe daarom eerst je onderzoek. Vraag aan je gasten welke gerechten ze graag eten en of ze er graag een (non-)alcoholisch drankje bij willen of niet. Het is ook slim om van tevoren even na te denken over je budget; het moet immers ook leuk blijven voor jou. Wanneer je deze voorbereidingen van tevoren treft, kun je rustig bedenken wat je wil koken. Op die manier kun je op tijd op zoek gaan naar de benodigdheden en kom je minder snel voor (financiële) onaangename verrassingen te staan.

Kies de gerechten

Wanneer je eventuele allergieën en voorkeuren hebt geïnventariseerd en een budget hebt vastgesteld, kun je de gerechten gaan kiezen. Het is hierbij belangrijk dat je iets kiest wat je kunt bereiden. Je kunt er ook voor kiezen om iets nieuws te proberen, maar dan is het wellicht verstandig om het gerecht eerst een keer voor jezelf te koken. Op die manier oefen je alvast met het koken van het gerecht en kun je proeven wat je gaat serveren. Het is leuk om wijnen te kiezen die goed bij de verschillende gerechten passen. Ga je bijvoorbeeld een salade als voorgerecht serveren? Combineer dit bijvoorbeeld met een rosé wijn. Wijn combineren met de juiste maaltijd, laat smaken beter tot zijn recht komen. Denk hier al over na wanneer je de gerechten uitkiest.

Dek de tafel mooi

Wanneer je een speciaal diner hebt voorbereid, wil je natuurlijk ook dat alles er mooi uitziet. Dit heeft alles te maken met de juiste opmaak van de tafel. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de wijn in het juiste glas serveert. Dit heeft niet alleen te maken met etiquette, maar draagt ook nog eens bij aan de smaakbeleving. Serveer bijvoorbeeld een Pinot Blanc in een mooi middelgroot wijnglas met een bolle vorming. Op deze manier worden de smaken van de wijn geconcentreerd. Zorg er ook voor dat je het juiste bestek en servies neerlegt. Begin met een onderbord, gevolgd door een dinerbord en eventueel een soepkom of een saladebord. Leg de messen rechts van het bord en de vorken links van het bord. Een lepel kan naast het mes worden geplaatst. Speciaal bestek, zoals een vlees- of vismes, kan boven het bord worden neergelegd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie