Een briljante ingeving!
'ndernemerschap is kansen creëren, kansen zien en kansen benutten.'

Een briljante ingeving!

Redactie Baaz
Jacqueline heeft de keuze gemaakt om voor zichzelf te beginnen en ondernemers te 'redden' die in zwaar weer zijn gekomen. Hoe maak je zo'n keuze?

Een eenvoudig antwoord volgt mijnerzijds: het was een samenloop van omstandigheden. Hoe flauw is zo’n antwoord dan en ik zie vervolgens de teleurstelling in de ogen van de vragensteller. Het lijkt het juiste antwoord, maar is dat wel zo? Doordat ik aan het einde van mijn middelbare school niet wist wat ik moest gaan doen, ben ik ‘maar’ Rechten gaan studeren, vervolgens bij een bedrijf terechtgekomen die schuldsaneringen aan grotere bedrijven verstrekte, daar partner geworden en na het uiteenspatten van het compagnon schap in 1994 stond ik voor de keus: Wat ga ik doen? Wat wil ik doen? Nadat ik mijn leaseauto had ingeruild voor een strippenkaart en een middagje duimendraaiend op de bank te hebben gezeten, was het antwoord snel gevonden: ik ga alle ondernemers ‘redden’ die in financieel zwaar weer zijn gekomen. Niet alleen goed voor de ondernemer ter voorkoming van een armoedeval, maar ook ter beperking van de schade voor de schuldeisers en de BV Nederland. Het bestond destijds nog niet in Nederland, het voelde geweldig goed, dus heb de stoute schoenen aangetrokken en ben binnen 24 uur voor mezelf begonnen.

Op dat moment de meest logische keuze voor mij en achteraf bezien ook de beste en snelste keuzeever, maar wat zou het toch fijn zijn, als er een bureau zou zijn waar je kansrijke ideeën kon krijgen geheel gematcht met jouw wensen, vaardigheden, persoonlijkheid en timing in je leven. Hmm, er ontstaat ineens een nieuw ondernemersballonnetje! En daar raken we dus ook de kern. Ondernemerschap is kansen creëren, kansen zien en kansen benutten. Ik heb de afgelopen 20 jaar meerdere ballonnetjes opgelaten maar behalve die van schuldsanering steeg er nauwelijks een ten hemel. Nu werd dat een aardig grote luchtballon, waar ik ook behoorlijk zwaar aan moeten hebben trekken, maar toch… Het is ongelooflijk leuk en verleidelijk om weer iets nieuws te beginnen.

Maar om nu weer te wachten op een samenloop van omstandigheden? Dacht het niet! Alhoewel, terugkijkend in de tijd zie ik toch weer dat juist in tijden van tegenwind, ik het meest innovatief en creatief ben. Maar dan wel in alle (door mijzelf opgelegde verplichte) rust. Al zittend in een strandstoel (zakelijke tegenwind of niet) en kijkend over de zee, kom ik al mijmerend tot de beste ideeën. Dan nog wat rondjes hardlopen, skiën, wakeboarden of zweten in de sportschool en alle gedachten en kansrijke ideeën worden geordend en zijn klaar voor uitvoering nadat de werkbreak over is. Zo is bij mij vorig jaar het idee van Stg. MKB Doorstart.nl (www.mkbdoorstart.nl) ontstaan. We zijn onlangs op 7 maart jl. van start gegaan en waren begin juli zelfs op het NOS Journaal te zien. MKB Doorstart zit op dit moment in een unstoppable flow en dat geeft opnieuw een geweldig gevoel. Hoe kom je op het idee, wordt me wederom vele malen gevraagd. Heb het nieuwe antwoord nu ook klaar: Pak een strandstoel en ga mijmeren! Fijne vakantie ;)

Over Jacqueline Zuidweg

Jacqueline Zuidweg (1965) is oprichter en directeur van Zuidweg & Partners B.V., én Zakenvrouw van het Jaar 2012. Toen zij als juriste bij een adviesbureau voor het mkb constateerde dat er in Nederland geen goede schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers was, startte zij Zuidweg & Partners B.V. In 2012 werd zij uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar en sinds dit jaar is Jacqueline bestuurslid van Stichting Jong Ondernemen ter stimulering van het ondernemerschap in het onderwijs. Van haar hand verscheen het boek 'Valen, opstaan en weer doorgaan!'.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie