ECE Day@theCampus: Dick Berlijn over leiderschap
'Goed leiderschap maakt het verschil tussen succes en falen'

ECE Day@theCampus: Dick Berlijn over leiderschap

Redactie Baaz

Elke eerste dinsdag van de maand opent het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) de deuren van haar ECE Campus en nodigt ondernemend Nederland uit te komen werken op een van de flexplekken, geïnspireerd te worden door gastsprekers, en mede-ondernemers te ontmoeten. Op 6 mei klom voormalig commandant van de Nederlandse Strijdkrachten Dick Berlijn op het podium en vertelde over wat goed leiderschap precies inhoudt.

Terwijl ondernemers uit alle windstreken zich de eerste dinsdag van mei verzamelen in de nieuwe en prachtig ingerichte ECE Campus, maakt gastspreker Dick Berlijn zich op voor zijn lezing. Als voormalig commandant van de Nederlandse Strijdkrachten weet Dick alles over leiderschap, het onderwerp dat deze maand centraal staat bij ECE. Tijdens zijn gastcollege spreekt hij over zijn carrière bij defensie en formuleert hij een aantal belangrijke lessen over waar een echte leider volgens hem aan moet voldoen. Want aan het einde van de dag maakt goed leiderschap het verschil tussen succes en falen.

Situational Awareness

Een van de kernpunten die Dick aan de kaak stelt is "situational awareness" (SA). Zelf opgeleid als straaljager piloot legt hij uit dat alle goede teamleiders binnen de luchtmacht altijd een fantastische situational awareness hebben. Niet voor niets: wanneer zestien vliegtuigen met immense snelheden langs elkaar heen scheren, moet je wel overzicht weten te houden. Heb je het over leiderschap, dan is het houden van overzicht van cruciaal belang, waarme Dick de link legt naar de ondernemerswereld. En dat niet alleen, degene die het overzicht heeft, moet ook duidelijk en open communiceren. Het is immers een belangrijke taak van een leider om onzekerheid weg te nemen bij de mensen die hij/zij onder zich heeft. Dit betekent niet alleen duidelijk communiceren, maar ook zoveel mogelijk fysiek aanwezig zijn. De tip die Dick aan militairen in een leiderschapspositie gaf was dan ook: heb je vijf minuten niets te doen, klim op de stoel in de kantine en vertel je manschappen hoe de situatie in elkaar steekt. Wat gaat er goed, wat gaat er minder en waar liggen de uitdagingen?

Niet praten maar doen

'Niet praten maar doen' is het levensmotto van veel ondernemers, maar ook het motto van het squadron waar Dick Berlijn deel van uitmaakte tijdens zijn jaren als piloot. Een belangrijk motto, benadrukt hij tijdens zijn lezing. Als uit het publiek de vraag komt wat zijn grootste zwakte als leider was, moet hij wel toegeven dat dit motto waarmaken niet altijd even makkelijk is. Integendeel, zegt hij: het is extreem lastig om (snel) beslissingen te maken.

Tot slot formuleert Dick een aantal punten die volgens hem onlosmakelijk verbonden zijn met goed leiderschap. Zo is het de taak van een leider om onzekerheden weg te nemen, goed te communiceren, hard te werken en fysiek aanwezig te zijn. Bovendien moet een leider zijn fouten durven toegeven, inspireren en integer zijn. Haal kracht uit het team en investeer in het team, tipt hij zijn publiek. Verduidelijk je doel, creëer overzicht en natuurlijk: niet praten, maar doen!

Over ECE Day@theCampus

De ECE Day@theCampus is een maandelijks terugkerende kans voor ondernemers om uit hun kantoor te stappen en inspiratie op te doen via interessante gastsprekers en het ontmoeten van mede-ondernemers. Elke eerste dinsdag van de maand kun je zelf plaatsnemen op een van de flexwerkplekken van de ECE Campus, waar het bruist van ondernemerschap en creativiteit, genieten van een door de organisatie verzorgde lunch en luisteren naar diverse gastsprekers. Deelname kost niets, je kunt gewoon binnenlopen.

Deze maand staat leiderschap centraal bij het ECE. Wil je meer weten over leiderschap, pak dan nu nog je kans en woon op 29 mei het college van de ECE Collegereeks voor Ondernemers bij over Leiderschap: "De Bevlogen Organisatie".

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie