Duurzame innovatie verdient een prijs
Duurzame innovatie verdient een prijs

Duurzame innovatie verdient een prijs

Redactie Baaz

De overheid en banken ondersteunen duurzame ondernemers en initiatieven zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. De meest toonaangevende initiatieven vallen in de prijzen tijdens de jaarlijkse Herman Wijffels innovatieprijs.

People, planet, profit

Bij duurzaam ondernemen is een goede balans tussen de drie p’s belangrijk: people, planet en profit. Je houdt dus rekening met de gevolgen van je bedrijfsvoering op je personeel, het milieu en de maatschappij. Echte regels zijn er niet, maar er zijn wel diverse richtlijnen opgesteld zoals de OESO-richtlijnen.

De Herman Wijffels innovatieprijs

Duurzaam ondernemen is steeds meer het gesprek van de dag. Dat is ook terug te zien in de diverse prijzen die er voor worden uitgereikt. Zo heeft de Rabobank de Herman Wijffels innovatieprijs opgezet, waarmee zij ontwikkelingen en innovaties met een maatschappelijke impact op een duurzame toekomst willen stimuleren. De prijs heeft drie categorieën: Food & Agri, Circulaire economie en Vitale gemeenschappen & Zorg. 

One2Born

Winnaar van de eerste categorie is One2Born, een bedrijf dat kuikens een betere start wil geven. Waar de eieren nu in de laatste dagen van het broedproces worden vervoerd, is dat dankzij One2Born niet meer nodig. Zij ontwikkelden een nabroedhouder waar eieren onder optimale condities kunnen worden uitgebroed. Zodra de kuikens geboren zijn, blijven ze in de stal waar ze ook water en voer hebben. Het resultaat: geen stress, minder antibiotica en een sterker kuiken.

Ioniqa Technologies

Een PET-fles ken je vast, maar de kunststof die PET genoemd wordt, is verwerkt in veel meer producten. Zo bevatten ook tapijten en textiel PET. Helaas worden deze producten vaak niet goed gerecycled. Het gevolg is dat waardevolle grondstoffen op een milieuonvriendelijke manier verloren gaan. De winnaar van de innovatieprijs in de categorie Circulaire Economie, Ioniqa Technologies, heeft een techniek ontwikkeld waarmee PET gerecycled kan worden tot de originele grondstof. Hierdoor kan negentig procent hergebruikt worden met dezelfde kwaliteit.

Robot Care Systems

Winnaar van de categorie Vitale gemeenschap en Zorg is Robot Care Systems. Dit bedrijf ontwierp LEA, een zorgrobot die eruit ziet als een rollator. LEA helpt ouderen bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed of een stoel, het vasthouden van een kopje en lopen. Ook het medicijngebruik en het eten en drinken wordt bijgehouden. Senioren kunnen zo langer zelfstandig functioneren en zorgverleners hebben meer tijd voor specifieke zorgtaken.

Duurzaam investeren

Met een duurzaam initiatief investeer je niet alleen in mens en milieu maar ook in een duurzame samenleving en circulaire economie. De rijksoverheid kan financiële ondersteuning bieden aan duurzame ondernemingen naar aanleiding van een toetsing via de OESO-richtlijnen. Ook banken willen duurzame bedrijven stimuleren door middel van leningen met een speciale rentekorting, zodat het bedrijf koploper kan worden en blijven op het gebied van duurzaam ondernemen en/of innovatie.

Ook dit jaar wordt de Herman Wijffels Innovatieprijs uitgereikt. Ben je ondernemer, starter, student of heb je een goed en innovatief idee? Van 7 maart tot en met 1 mei 2016 kunnen duurzame innovators zich inschrijven via de website van de innovatieprijs. Er kan worden meegedaan binnen verschillende categorieën met een hoofdprijs van 20.000 euro. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie