Duurzaam reizen: Waarom de wereld reizen nodig heeft

Duurzaam reizen: Waarom de wereld reizen nodig heeft

Redactie Baaz

Duurzaamheid, het is de afgelopen jaren een ‘hot topic’. Elke tak van de samenleving heeft ermee te maken. Maar hoe zit het met de reisindustrie? Je hoort vaak dat reizen slecht is voor het milieu en dat het onmogelijk is om duurzame reizen aan te bieden. Maar meestal wordt vergeten dat reizen ook een positieve impact kan hebben op economische en sociale duurzaamheid. Toerisme voorziet veel mensen in hun levensonderhoud en zorgt ervoor dat culturele tradities behouden blijven.

Kleinschalig 

Dat toerisme een grote ecologische voetafdruk achterlaat, weten we allemaal. Maar feit is dat mensen altijd zullen blijven reizen. Daarom moeten we de negatieve impact van toerisme op een andere manier minimaliseren. Dit kan door bijvoorbeeld samen te werken met kleinschalige accommodaties en activiteiten die zich inzetten om de natuur en cultuur te onderhouden en verbeteren. Dit soort kleinschalige initiatieven inspireren bezoekers om ook thuis bewuster te leven. 

CO2 uitstoot 

En al die vervuilende vluchten? Vliegen veroorzaakt 2,5% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Kies daarom bijvoorbeeld voor vluchten met de laagste CO2-uitstoot en die 40% minder brandstof gebruiken, zoals de A350. Sterker nog, je kunt ervoor zorgen dat alle uitstoot, van zowel vluchten als autoritten tijdens een vakantie, dubbel wordt gecompenseerd. 

Kookoven-project 

Hoe? Neem bijvoorbeeld het project voor schone kookovens van TravelEssence. 5% van de CO₂-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door open haardvuur, waarvan 3 miljard mensen op aarde afhankelijk zijn om hun warme maaltijd te bereiden. Daar valt veel winst te behalen. TravelEssence investeert daarom in schone kookovens in Azië. Hierdoor komt er minder roet en rook vrij, wat zorgt voor schonere lucht en minder longziektes. Ook kunnen de gezinnen dankzij de kookovens besparen op het kopen van hout en hoeven er minder bossen te worden gekapt. 

Positieve impact 

Maar er is meer wat we kunnen doen. Bij TravelEssence zijn we toegewijd om een positief effect op het milieu en de samenleving te hebben door ons kantoor en onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken en samen te werken met kleinschalige, lokale ondernemingen. Ons doel is om de beste vakanties naar Australië en Nieuw-Zeeland te realiseren met de grootst mogelijke positieve impact. 

Duurzaam reizen 

Met al meer dan 15 jaar ervaring, is TravelEssence specialist in het organiseren van duurzame reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Elke reis met TravelEssence is uniek en volledig afgestemd op de wensen van de reiziger. Één ding hebben alle reizen gemeen: overnachtingen in kleinschalige accommodaties midden in de natuur, activiteiten met een lokale gids en kennismaken met de locals en de cultuur van de Aboriginals of Maori. Dit alles op een rustig reistempo.

Tips 

De nadruk ligt op het land echt leren kennen en het genieten van ruimte, gastvrijheid en de pure eenvoud van een prachtig uitzicht. Want uiteindelijk heeft niet alleen de wereld reizen nodig, maar hebben wij reizen nodig om te ervaren hoe mooi de wereld is.

Kijk voor meer informatie op travelessence.nl.

Dit is een artikel uit Baaz 1.2024. Lees hem nu digitaal: Baaz 1.2024!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie