Duurzaam ondernemen: hoe pak ik dat aan?

Duurzaam ondernemen: hoe pak ik dat aan?

Redactie Baaz

Duurzaam ondernemen oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen staat steeds meer in de belangstelling. Misschien vragen jouw klanten al wel om duurzame producten en/of diensten.

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 P’s: People, Planet en Profit. Je houdt dus bij je bedrijfsvoering rekening met de effecten op je medewerkers, het milieu en de maatschappij. Voor iedere ondernemer ziet duurzaam ondernemen er anders uit. Dit hangt af van de branche waarin je onderneemt, de grootte van je onderneming en de bedrijfscultuur.

Hoe pak je duurzaam ondernemen op binnen je onderneming?

Zorg ervoor dat duurzaam ondernemen structureel onderdeel wordt van je onderneming. Allereerst kijk je naar de processen en activiteiten die er binnen je onderneming plaatsvinden. Bekijk hoe het desbetreffende proces en/of de activiteit op dit moment wordt aangepakt. Stel jezelf daarna de vraag hoe je meer rekening kunt houden met duurzaamheid.

Neem je bedrijf onder de loep

Wat vormt de basis van je bedrijf en is de leidraad voor je onderneming? Denk bijvoorbeeld aan de interne processen, de inkoop en je product of dienst. Zet ze op een rijtje en stel jezelf de vraag of je daarin duurzamer kunt ondernemen. Ik
help je op weg met een aantal vragen. Kijk hierbij wat voor jou van toepassing is.

Interne processen

• Koop je de kantoorartikelen al duurzaam in of houd je hier nog totaal geen rekening mee?
• Hoe komen je werknemers naar hun werk? Ieder met zijn eigen auto of is carpoolen misschien mogelijk? Is jouw bedrijfslocatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer?
• Hoe gaan je werknemers om met het printen van documenten? Printen ze alles enkelzijdig? Welk soort papier gebruik je?
Staan de printers dag en nacht aan?

Inkoop

• Bedenk welke grondstoffen je inkoopt en bekijk daarna of je deze grondstoffen duurzaam inkoopt. Indien dit niet het geval is, wat kun je doen om je grondstoffen duurzamer in te kopen?
• Op welke manier worden de grondstoffen en de goederen vervoerd? Wellicht kan dit nog op een duurzamere manier.

Product/dienst

• Hoe worden je producten verpakt? Is je verpakking bijvoorbeeld te recyclen? Gebruik je niet teveel materiaal om je product te verpakken?
• Hoe worden je producten gemaakt? Het maken van producten kan van grote invloed zijn op het milieu. Bekijk of het mogelijk is om je producten op een milieuvriendelijker manier te maken.
• Ben jij transparant richting je klanten? Zorg je ervoor dat je open en duidelijk met je klanten communiceert? Denk hierbij aan eerlijke informatie op de verpakkingen en aan een klachtenprocedure.

Nog een paar extra tips

Alle bovenstaande vragen en tips kun je veelal gebruiken bij een onderneming waarbij producten worden geproduceerd. Graag geef ik je daarom nog een paar extra tips die je ook bij een dienstverlenend bedrijf kunt toepassen.

1. Laat je medewerkers zelf hun werktijden bepalen. Op deze manier kunnen ze de spits vermijden. Dat levert minder files en vervuiling op en is uiteindelijk beter voor het milieu.

2. Geef als eindverantwoordelijke het goede voorbeeld aan je medewerkers. Goed voorbeeld doet goed volgen!

3. Zorg voor voldoende groen op kantoor. Bloemen en planten neutraliseren de lucht en bovendien fleurt de hele boel er ook van op.

4. Stimuleer een gezonde levensstijl van je werknemers. Dit kun je op verschillende manieren realiseren, zoals het aanbieden van een gezonde lunch, fitnessmogelijkheden of een fietsplan.

5. Vraag offertes bij leveranciers aan per e-mail in plaats van op papier.


En hoe duurzaam is jouw onderneming?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie