Duurzaam en snel printen? Met deze tips is dat geen probleem!

Redactie Baaz
Steeds meer kantoren zetten in op een paperless office: zo weinig mogelijk papier en printen en bijna alles digitaal. Prima plan, maar gelukkig kan printen anno 2019 snel, voordelig en duurzaam. Wij hebben enkele nuttige tips voor je op een rij gezet!

De kantoorprinter anno 2019 is snel, zuinig en voordelig. Belangrijk, want niemand wil tegenwoordig nog een energie- en inktslurpend apparaat. De mogelijkheden voor de juiste printer op elk type werkvloer zijn legio. Printerfabrikanten richten de pijlen voor de volle honderd procent op efficiëntie en milieubewustzijn. En omdat perfectie altijd nog beter kan, vijf tips voor het ultieme duurzame printgemak.

En vergeet niet: printen heeft een eenmalige carbon footprint. Andere (elektronische) manieren van informatie delen, kosten iedere keer weer energie als ze worden gebruikt. Bovendien is de productie van elektronische apparatuur een veel zwaardere belasting voor de omgeving. Daarnaast is het zo dat 60 procent van de energie die gebruikt wordt om papier te produceren uit duurzame, hernieuwbare bronnen wordt gewonnen.

Drie handige printtips

Toch blijven we benadrukken: print niet wanneer het niet echt nodig is. Voorkom bijvoorbeeld dat hetzelfde rapport door meerdere mensen wordt geprint. Wist je dat het mogelijk is om een duurzaam lettertype te gebruiken? Een dergelijk lettertype gebruikt per letter minder inkt, maar blijft wel prima leesbaar. 

Dubbelzijdig en snel

Bespaar kosten door te kiezen voor een printer die standaard meer mogelijkheden biedt, zoals dubbelzijdig printen en printen op hogere snelheid. Dat scheelt wachttijd en de helft van de papierkosten worden bespaard. Probeer kortom zoveel mogelijk dubbelzijdig te printen om papierverspilling tegen te gaan, dit is in de meeste printers van vandaag de dag als standaard in te stellen.

Gerecycled papier

Gebruik duurzaam en/of gerecycled papier. Dat is niets meer dan logisch. Voor papier met een FSC-keurmerk zijn alleen grondstoffen uit duurzaam beheerde bossen gebruikt.

Ga voor inkt!

Baseer je keuze voor een bepaald type printer (laserprinter of inktprinter) ook op het gebruik ervan. Zo kan het printen met inkt tegenwoordig voordeliger en minstens zo eenvoudig zijn dan laserprinten, zeker bij grotere volumes.  Bespaar tijd en geld doordat jouw printer zelf de benodigde inkt bestelt. Je krijgt de nieuwe inktcartridges gratis toegestuurd nog voordat je deze nodig hebt. De inktcartridges en de leveringskosten zijn inbegrepen in de prijs. De prijzen zijn gebaseerd op het aantal geprinte pagina’s, niet op het aantal gebruikte cartridges en je kunt altijd kosteloos online wijzigen of annuleren.

Hij kan ook uit

Zorg ervoor dat jouw printers automatisch in stand-by schakelen wanneer zij een poos niet gebruikt worden. En om zo min mogelijk energie te verbruiken schakel je jouw uw printer in de avond automatisch uit door middel van een timer. 

Energiezuinig printen

De printer helpen om energiekosten te besparen. Kies daarom voor een printer met een energiezuinig label. De nieuwste printers zijn zelfs zo in te stellen dat ze automatisch aangaan wanneer je ze nodig hebt en uitgaan na gebruik. Inkjet printers zijn vaak vele malen zuiniger in energieverbruik dan laserprinters.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie