Doop Thunderbird II: explosieveilig wassen tijdens het laden en lossen

Redactie Baaz

Vrijdag 16 juli 2021 is in het centrum van Rotterdam de Thunderbird 2 (TB2) gedoopt door Mirelle Pennings, directeur Commercial Banking bij Rabobank. De TB2 is het tweede werkschip van Fleet Cleaner, een groene scale-up uit Delft die met behulp van zelfontwikkelde robots de romp van zeeschepen ontdoet van aangroei zoals algen en mosselen. Het is ’s werelds eerste schip dat tankers explosieveilig kan reinigen tijdens het laden en lossen. 

Na zeven maanden bouwen was het vrijdag eindelijk zo ver: het tweede werkschip van Fleet Cleaner werd gedoopt. Uniek is dat zowel de bijbehorende schoonmaakrobot als ook de kraan en alle spullen op het dek gecertificeerd explosieveilig zijn, vertelt Alex Noordstrand, CEO van Fleet Cleaner. “We hebben de richtlijnen aangehouden die tankschepen zelf gebruiken: van sensoren die gas meten tot de accommodatie voor de bemanning die op overdruk is gezet.”

Doordat vuiligheid zich aan de romp hecht, gaan schepen op den duur meer brandstof verbruiken. Een grote kostenpost, en bovendien een extra belasting voor het milieu. De schoonmaakrobot van Fleet Cleaner, die bestuurd wordt vanaf een werkschip, lost die problemen op doordat het de scheepsromp schoonmaakt tijdens het laden en lossen. Met een schoon schip bespaart een reder zo’n tien procent op brandstofkosten, goed voor ongeveer 5.000 ton CO2-besparing per jaar per schip. Voor tankopslagbedrijf Vopak was dat genoeg reden om mee te werken aan een pilot project met de explosieveilige installatie. Met succes: meerdere tankschepen zijn ondertussen tijdens het laden en lossen gereinigd, en de service is inmiddels commercieel beschikbaar. 

Vanwege de corona richtlijnen werd het een bescheiden doop, waarbij Mirelle Pennings van de Rabobank, in het bijzijn van de oprichters, een fles bubbels tegen het schip stuksloeg. “Als Rabobank zijn we al decennia zeer nauw verbonden aan de TU Delft Campus en alle initiatieven die daar ontstaan om ondernemers duurzaam te helpen groeien”, zegt Mirelle Penning, directeur Commercial Banking Rabobank. “Zo ook bij het fieldlab RoboHouse van waaruit Fleet Cleaner opereert. Op deze wijze komen we vroeg in contact met technologie gedreven ondernemingen en staan we klaar als zo’n onderneming een groeispurt maakt. Fleet Cleaner is daar een mooi voorbeeld van.”

Eigenaren Cornelis de Vet en Alex Noordstrand zijn blij. “We vinden het belangrijk dat nu ook tankers van onze diensten gebruik kunnen maken. Als je bedenkt dat de wereldhandel voor 90 procent plaatsvindt via de internationale scheepvaart, dan levert het schoonmaken van al die schepen grote winst voor het klimaat op.” Fleet Cleaner verwacht eind dit jaar een derde werkschip aan hun vloot te kunnen toevoegen, en ze zijn daarnaast bezig om hun diensten ook in wereldhavens zoals Singapore op te zetten. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie