Dit zeg je niet tegen de bakker, wel tegen freelancers
Dit zeg je niet tegen de bakker, wel tegen freelancers

Dit zeg je niet tegen de bakker, wel tegen freelancers

Redactie Baaz

Dat freelancers niet altijd even blij zijn met hun opdrachtgevers, blijkt uit de hashtag 'Tegendebakker' op Twitter. Journalist Franka Hummels startte de hashtag waarmee ze alle opmerkingen die wel tegen freelancers, maar nooit tegen een bakker gezegd worden, wil verzamelen.

​Freelancers op Twitter

De hashtag die Franka in het leven riep, werd snel trending topic. Wat kunnen we leren van alle opmerkingen? Dat opdrachtgevers regelmatig uitspraken doen tegenover freelancers, die ze minder snel tegen een bakker zouden zeggen. Hierbij gaat het met name om geld, maar ook de wijzigingen in de opdrachten op het laatste moment komen aan bod.

Verschillende planeten

Tegenover het NRC legde Franka uit waar de hashtag vandaan komt. 'Soms hoor je dingen waarvan je het gevoel krijgt dat jij en je opdrachtgever op verschillende planeten leven. Als freelancer reageer ik dan vaak met "Zou je dat ook tegen de bakker zeggen?" Het is soms bijna grappig hoe ingewikkeld het kan zijn. Dan krijg je een betaalcode waarmee je een maand na publicatie een factuur mag sturen die dan drie maanden later betaald wordt. Maar intussen zit jij maar op je geld te wachten', vertelt ze.
En ze blijkt niet de enige freelancer te zijn die gefrustreerd raakt van sommige opdrachtgevers. Diverse bekende tekstschrijvers kwamen met hun opmerkingen, maar ook een bakker doet een duit in het zakje. Wat blijkt? Veel uitspraken worden ook door de bakker gehoord.

Niet alleen kommer en kwel

Bovendien is het niet alleen maar kommer en kwel als freelancer, zo melden zzp-expert Pierre Spaninks en journalist Antoinette Scheulderman op Twitter.
 

Freelancers en facturen

De onvrede lijkt niet geheel onterecht. Het internet staat vol met tips om wanbetalers aan te pakken als freelancer, en negentig dagen wachten op de betaling van je factuur is niet ongehoord. Volgens onderzoek van Elsevier is het in Nederland gebruikelijk dat een factuur 37 dagen blijft liggen, voor deze betaald wordt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie