Dit verandert voor ondernemers in 2019

MKB
Jordi Smit
Ondernemers krijgen met de jaarwisseling te maken met nieuwe of veranderde regelgeving. Het is van belang hier voldoende kennis van te hebben, zodat je bedrijf niet voor een verrassing komt te staan. Het Algemeen Dagblad zette een aantal veranderingen op een rij.

Verlaging Vennootschapsbelasting ondernemers

Het kabinet besloot in het regeerakkoord de vennootbelasting voor ondernemers te verlagen. In 2019 wordt het tarief van de eerste schijf (voor het deel van de winst tot en met € 200.000,-) verlaagd van 20 procent naar 19 procent. Het tarief van de tweede schijf (voor het deel van de winst boven € 200.000,-) blijft 25 procent.

Btw: van 6 naar 9 procent

Dat was niet het enige dat het kabinet besloot. Ook het lage btw-tarief gaat op de schop: het kabinet verhoogt dit van 6 naar 9 procent. Dit raakt bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en een aantal arbeidsintensieve diensten, zoals werkzaamheden aan woningen. De verandering zal zeker effect hebben op ondernemers.

Minimumloon stijgt

Ook de lonen gaan op de schop. De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen op 1 januari 2019. Het wettelijk bruto minimumloon voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt vanaf 1 januari 2019: € 1.615,80 per maand, € 372,90 per week en € 74,58 per dag.

Werknemer langer partnerverlof bij geboorte

Werknemers krijgen vanaf 2019 één week doorbetaald verlof als hun vrouw of vriendin net is bevallen. Dit verlof is nu nog twee dagen. Je werknemers kunnen het verlof meteen opnemen, maar dat mag ook in de eerste vier weken na de bevalling. Vanaf 2020 mogen ze ook binnen het eerste halfjaar na de geboorte vijf weken onbetaald opnemen met recht op een UWV-uitkering van 70 procent van hun loon.

Informatieplicht ondernemers energiebesparing

Verbruikt je bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan valt je bedrijf onder het Activiteitenbesluit milieubeheer. Je bent verplicht om energie te besparen. Vanaf 2019 krijg je ook een informatieplicht. Je moet uiterlijk 1 juli 2019 melden welke maatregelen je neemt om energie te besparen. Het doel is om de energiebesparing te versnellen.

LEES OOK: Haalbare voornemens definiëren voor je bedrijf: hoe doe je dat?

Bijtelling elektrische auto’s

Wanneer je in 2019 een elektrische auto koopt of leaset voor je zaak en je daar ook privé in gaat rijden, geldt voor auto’s met een catalogusprijs tot € 50.000,- een bijtelling van 4 procent van de catalogusprijs. Wanneer de catalogusprijs boven dit bedrag ligt, geldt een bijtelling van 22 procent voor het bedrag boven € 50.000,-. De bijtelling is een forfaitaire waardering van het privévoordeel dat een ondernemer heeft van de auto van de zaak.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi