Dit moet je weten over ETF’s
Exchange-Traded Fund (ETF)

Dit moet je weten over ETF’s

Redactie Baaz

De voordelen van ETF's voor beleggers

Een Exchange-Traded Fund (ETF) is een type beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld. Een ETF wordt net als een aandeel verhandeld. Men kan een ETF kopen en dit weer verkopen. Men kan daarentegen niet een stukje van een beleggingsfonds

kopen en weer verkopen aan een nieuwe handelaar. ETF’s zijn daarom een interessant instrument dat zich gedraagt als een aandeel, maar dus ook niet hetzelfde is als een beleggingsfonds. ETF's zijn ontworpen om de prestaties van een specifieke index, sector, grondstof of activaklasse te volgen. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om via een paar beleggingen toch een zeer gediversifieerde portefeuille te realiseren. Zo loopt een handelaar minder risico als één bedrijf in een hele waslijst aan bedrijven het minder goed doet door inflatie.

Wanneer zijn ETF's nuttig?

ETF's kunnen handig zijn in verschillende situaties. Hier zijn een paar scenario's waarin ze gunstig kunnen zijn: diversificatie, kostenbeheersing en liquiditeit.

Diversificatie

Zoals gezegd biedt een ETF beleggers toegang tot een breed scala aan activa met een enkele belegging. Deze diversificatie helpt het risico te verminderen door beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven, sectoren of regio's. Het is met name handig voor handelaren die een gebalanceerde portefeuille willen opbouwen zonder individuele aandelen of obligaties te hoeven kopen.

Kostenbeheersing

ETF's hebben over het algemeen lagere kostenratio's in vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen. Dit is te danken aan het feit dat ETF’s zeer passief worden beheerd. Er zit geen team aan handelaren aan de samenstelling te draaien om de winst te verhogen. Wat men slechts doet, is trachten de index of grondstof of wat dan ook zo goed mogelijk te volgen.

Gaat de koers van olie omhoog? Dan gaat de ETF ook omhoog. Keldert de olieprijs? Dan volgt de ETF dit netjes. Het is vervolgens aan de beleggers om van deze bewegingen te profiteren, dan wel de verliezen op te vangen.

Liquiditeit

ETF's worden de hele handelsdag verhandeld op beurzen, waardoor beleggers aandelen kunnen kopen of verkopen tegen marktprijzen. Deze liquiditeit biedt flexibiliteit voor beleggers die hun posities snel willen aanpassen, omdat ze hierdoor gemakkelijk in- of uitstappen.

ETF voor MKB

Een ETF kan in van alles en nog wat beleggen. Zo kan het beleggen in kleine bedrijven in een specifiek land of op wereldwijde schaal. Een ETF die belegt in kleine en middelgrote ondernemingen zou zich richten op het opnemen van een gediversifieerde portefeuille van aandelen die zijn uitgegeven door kleinere bedrijven. Focus en diversificatie zijn twee factoren waar zo’n ETF zich op kan richten.

Focus

De ETF zou investeringen concentreren in het mkb, meestal bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie. Van deze bedrijven wordt vaak aangenomen dat ze een hoger groeipotentieel hebben, maar ook grotere risico's met zich meebrengen in vergelijking met grotere, meer gevestigde bedrijven. Kleine bedrijven zijn vaak afhankelijk van subsidies, en als de aanvraag wordt afgewezen kan dit invloed hebben op het bedrijfje.

Diversificatie

De ETF streeft ernaar een breed scala van mkb’s uit verschillende sectoren of regio's te omvatten. Deze diversificatie kan ervoor zorgen dat de hogere risico’s die jonge bedrijven meebrengen worden opgevangen door andere bedrijven. Als één van de honderd bedrijven omvalt, zijn er nog 99 gezonde bedrijven die het potentieel hebben om groot en succesvol te
worden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie