Dit moet een ZZP’er minimaal verdienen

ZZP
Jonas Bloemen
Vanaf 2021 krijgen ook ZZP’ers een minimumtarief. Daarmee wordt duidelijk hoeveel een ZZP’er minimaal moet verdienen. Het is een grote stap voorwaarts voor zelfstandig ondernemers.

LEES OOK: Geld lenen: hoe werkt het voor zelfstandig ondernemers?

Het kabinet heeft met de invoering van het minimumtarief voor ZZP’ers eindelijk een oplossing gevonden om het groeiende aantal zelfstandig ondernemers op financieel gebied te kunnen beschermen. Om tot een eerlijk minimumtarief te komen berekende het kabinet van welk uurloon een ZZP’er kan leven, inclusief verzekeringen zoals tegen arbeidsongeschiktheid. De uitkomst van die berekeningen kwam uit op een minimumtarief van € 16,- per uur. 

Wat verdient een ZZP'er?

In de zoektocht naar een goede oplossing voor ZZP’ers kwam naar voren dat er in Nederland nu 85.000 ZZP’ers zijn die onder het nieuwe minimumtarief verdienen. Het grootste gedeelte ZZP’er met een laag uurtarief werkt in de thuiszorg, tuinbouw, postbezorging, personenvervoer en in de cultuursector. Een groot gedeelte van hen verdient zelfs minder dan € 10,- per uur. 

Voor werkgevers blijkt het berekenen van een uurtarief voor een ZZP’er lastig. Veel bedrijven geven aan moeite te hebben om het salaris van een zelfstandig ondernemer te vergelijken met die van iemand in loondienst. Overigens neemt het aantal ZZP’ers flink toe. Sinds 2017 is de grens van 1,2 miljoen ZZP’ers overschreden en per dag komen daar ondernemers bij.