Dit kosten de 5 populairste auto’s van 2018 als occasion

Ruben den Boer
Op 1 januari maakten brancheclubs Bovag en Rai de best verkochte auto’s van 2018 bekend. Respectievelijk zijn dit de Volkswagen Polo, Renault Clio, Kia Picanto, Ford Fiesta en de Opel Karl. Business Insider zocht uit hoeveel deze modellen als occasion kosten.

Om maar eventjes te beginnen met de exacte cijfertjes. Bovag en Rai zochten uit hoeveel er van elke auto verkocht zijn en hoe groot het marktaandeel per model is. De Volkswagen Polo is het populairst model met 14.585 verkochte stuks, daarmee heeft het Duitse model een marktaandeel van 3,3 procent. De Opel Karl sluit de top 5 af met 10.170 verkochten stuks, daarmee had de Karl in 2018 een marktaandeel van 2,3 procent.

Kosten Volkswagen Polo occasion

De populairste auto van Nederland is niet de goedkoopste - sterker nog, het is de duurste. Een tweedehands Volkswagen Polo kost zo’n € 11.631,- op Autotrack. Met de aanschafkosten ben je er echter nog niet, je moet ook rekening houden met de vaste en variabele kosten die een occasion met zich meebrengen. Denk aan verzekeringen, belastingen, benzine en onderhoud. Al deze periodieke kosten lopen maandelijks op tot € 525,- per maand.

Kosten Renault Clio occasion

Als tweede op de lijst vinden we de Renault Clio, deze is al een stukje goedkoper dan de Volkswagen Polo. Ten eerste zijn de aanschafkosten een stuk lager. Je hebt een Renault Clio occasion al vanaf zo’n € 9,200,-. Ook de maandelijkse kosten zijn iets lager, namelijk € 510,-.

LEES OOK: Zakelijk elektrisch rijden: overstappen of toch nog even wachten?

Kosten Kia Picanto occasion

Maar de prijs kan nog verder dalen: de Kia Picanto heeft met zo’n € 8.000 de laagste aanschafwaarde in het rijtje en ook de maandelijkse kosten vallen mee. Door de lagere aanschafwaarde dalen ook de vaste lasten van een Kia Picanto occasion naar slechts € 451,- per maand.

Kosten Ford Fiesta occasion

De Ford Fiesta zit qua kosten tussen de Renault Clio en Kia Picanto in. De initiële kosten van een Ford Fiesta Occasion zijn echter iets hoger, namelijk € 9.642,-. Het model op de vierde plaats maakt echter een hoop goed met zijn lage maandelijkse kosten van slechts € 501,-.

Kosten Opel Karl occasion

De Opel Karl mag dan wel onderaan dit rijtje staan, maar het doet qua prijs goed mee met de rest. De maandelijkse kosten bedragen namelijk precies zoveel als de die van de Kia Picanto: € 451,-. Een Opel Karl occasion heeft echter een iets duurder prijskaartje, namelijk € 8.974,-.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben