Dit is hoe zeewierpionier Seamore met één aanvraag gigantisch bespaart op de loonbelasting

Geert van der Klugt
Seamore, een Amsterdamse producent van zeewierproducten, innoveert. Onder leiding van founder Willem Sodderland tovert de succesvolle scale-up natuurlijk zeewier om tot een scala aan voedingsitems, van pasta tot organische bacon. Omdat Seamore compleet nieuwe producten ontwikkelt en aanbiedt, ontving het bedrijf via de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) een aanzienlijke tegemoetkoming voor de loonbelasting. Niet gek, want het totale budget voor de WBSO telt in 2020 € 1.281 miljoen; een budget waar ook jij voor in aanmerking kan komen. De weg daartoe is korter, makkelijker en sneller dan ogenschijnlijk lijkt.

‘Omdat productontwikkeling voor ons enorm belangrijk is’, vertelt founder Sodderland, ‘zijn we continu aan het testen met verschillende zeewiersoorten en –toepassingen. De WBSO helpt ons om de investeringen in research efficiënter en goedkoper te maken, wat ondernemen makkelijker maakt.’

De fiscale regeling is ontworpen voor bedrijven die iets nieuws ontwikkelen en onderzoek doen. Onder aan de streep komen deze bedrijven in aanmerking voor een vermindering op de loonbelasting. Zoals Sodderland noemt, biedt die vermindering aanzienlijke investeringsruimte voor innovatie. Voor bedrijven als Seamore – bedrijven die vallen of staan met de mogelijkheid tot innovatie – kan zo’n regeling het verschil schetsen tussen succes en ondergang.

Alle bedrijven, waaronder zelfstandigen, kunnen WBSO aanvragen voor toekomstige ontwikkelings- of onderzoeksprojecten. Deze moeten wel aan bepaalde criteria voldoen. Na het indienen van de aanvraag, beoordeelt RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) of er inderdaad een tegemoetkoming mogelijk is. Als RVO.nl het fiscale voordeel toekent, bespaar je flink op je R&D-kosten.

Benieuwd naar dát wat Seamore met dank aan de WBSO heeft kunnen bereiken? Bekijk de video.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert