Digitale prikklok op basis van vingerafdruk

Digitale prikklok op basis van vingerafdruk

Redactie Baaz
BioXS International ontwikkelde een digitale prikklok op basis van een vingerafdrukscanner die als stand alone inzetbaar is. Handig voor sectoren die veel oproepkrachten inhuren.

De BioTime FingerXS wordt vooral toegepast op plaatsen waar men veel gebruik maakt van flexibele werknemers zoals in de horeca, de detailhandel en in de landbouw. Een ouderwetse prikklok met een kaartje en een tijdstempel is natuurlijk niet meer van deze tijd, licht directeur Reinier van der Drift van BioXS toe. Daar staat tegenover dat er steeds meer bedrijven zijn die hun personeel flexibel inhuren en een eenvoudig tijdregistratiesysteem nodig hebben. De systemen die al op de markt waren, maken vaak deel uit van een complex systeem met directe koppelingen aan bijvoorbeeld een dure HR-oplossing. Voor het MKB is dat overbodig en maakt het onnodig duur. Daarom heeft BioXS een standalone tijdregistratieapparaat ontwikkeld waar de vinger van de werknemer als het ware het stempelbriefje of de token vervangt. Iedereen heeft tenslotte altijd zn vingers bij zich. Aan het einde van de dag of week hang je de FingerXS via USB aan de pc en je hebt alle data in het Excel-formaat dat vrijwel ieder ander softwarepakket kan lezen.

Tanzania
De FingerXS van BioXS is inmiddels ook buiten onze landsgrenzen te vinden op de uitgestrekte kasplantages van Mapato Holding in Tanzania. De Nederlander Hans Baart die hier de scepter zwaait, zocht naar een eenvoudige manier om de ruim tweeduizend medewerkers die daar stekjes opkweken, dagelijks te registeren. Baars: Nu nog zet elke werknemer s ochtends zijn of haar handtekening op een lijst. Dat is arbeidsintensief en je loopt het gevaar van spookarbeiders. Vorige maand zijn we begonnen met een pilot waar we twintig arbeiders via de FingerXS registreren. Dat is een instant succes geworden. Het is eenvoudig te installeren en om mensen in het systeem te brengen. Zelfs met de wat beperktere IT-kennis die daar voorhanden is, ging dat perfect. Inklokken met je vinger is in Tanzania nu zelfs statusverhogend. De eerste werknemers die met de FingerXS worden geregistreerd voelen zich trots dat ze dit mogen. Voor Mapato is de pilot dermate succesvol verlopen dat er inmiddels nog eens tien exemplaren van de FingerXS naar Afrika zijn overgevlogen. Het zou me niets verbazen als alle andere Hollandse kwekers daar straks wel aan de biometrie moeten omdat anders hun personeel naar ons overloopt, lacht Baars.

Horeca
De FingerXS, die voor eindgebruikers onder andere verkrijgbaar is bij Inmac en bij BioXS zelf, vindt volgens de fabrikant zijn weg vooral naar ondernemers in het MKB die veel gebruik maken van flexibel personeel. Van der Drift: Kijk maar eens rond in de horeca of bij een grote kledingzaak. Daar staan tientallen jonge mensen op de loonlijst die vaak maar een paar uur in de week werken. Dan is tijdregistratie op basis van biometrie ideaal. Het kost nog geen vijf minuten om iemand in het systeem te brengen en de koppeling met Microsoft Excel is perfect voor elke ondernemer.

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie