Digitale portemonnee met Google Wallet

Digitale portemonnee met Google Wallet

Redactie Baaz

Al jaren praten we over betalen met een smartphone, maar Google lijkt de eerste te zijn die een serieuze poging gaat wagen.

Hoe gaat het in zijn werk? Google heeft een NFC-chip (near field communication) in zijn Google Nexus S gebouwd waardoor het mogelijk is om verbinding te maken met een kaartlezer. Als er een credit card is toegevoegd aan de Google Wallet, herkent de kaartlezer deze automatisch. Je houdt de smartphone tegen de kaartlezer aan en het bedrag wordt er direct afgeschreven.

Citi en Mastercard zijn de enige credit cards die compatible zijn met de huidige versie van de applicatie, maar in de toekomst zal het ook mogelijk zijn om Visa, American Express en Discover toe te voegen aan de Google Wallet. Je kan ook gebruikmaken van een Google pre-paid card; op deze kaart kan met elke credit card geld gestort worden. 

Een van de extra features van Google Wallet is de manier waarop het samenwerkt met Google Offers. Deze applicatie presenteert coupons die gebaseerd zijn op je gps-locatie. De tijd dat je coupons moest uitprinten is geweest: door ze te scannen bewaar je ze automatisch in je digitale portemonnee. Bij de kassa kan je ze direct toepassen. Ook spaarkaarten worden herkend door de kaartlezer.

Bedrijven kunnen dus ook profiteren van de Google Wallet door persoonlijke advertenties aan te bieden. Dit is Google's corebusiness: het verkopen van advertenties. 

Google Wallet is zo opgezet dat het in theorie stukken veiliger is dan de fysieke portemonnee. Als het scherm van de smartphone uitstaat, wordt de applicatie automatisch afgesloten en is het niet mogelijk om enige data op te slaan (of te skimmen). Indien de applicatie voor dertig minuten niet is gebruikt, vraagt hij om een pincode. 

Op dit moment is het nog niet mogelijk om Google Wallet in Nederland te gebruiken, maar Google wil de applicatie snel verspreiden. In 2014 moet de helft van alle Android-telefoons de NFC-chip bevatten. In Nederland wordt mobiel betalen daardoor steeds meer een realiteit.

De zes grote providers van Nederland zijn ook bezig met een systeem, ook wel SixPack genoemd, wat ze in 2012 willen introduceren. Dit systeem maakt ook gebruik van de NFC-chip. Het is vooral wachten op smartphones die standaard een NFC-chip bevatten. De overgang naar mobiel betalen is een interessante ontwikkeling voor ondernemers.

Wil je toch alvast een deel van je portemonnee digitaal maken? Dan is de applicatie CardCloud erg interessant. Deze applicatie (voor iPhone en Android) maakt fysieke visitekaartjes overbodig. Door een account te nemen op CardCloud kan je aan de hand van je smartphone eenvoudig gegevens uitwisselen en opslaan. Het is daarbij niet noodzakelijk dat de ontvanger ook de applicatie heeft geïnstalleerd. Naast de standaardgegevens kan er ook extra informatie aan het digitale visitekaartje worden toegevoegd, zoals een profielfoto, adressen van sociale netwerken en notities. De gegevens kunnen dan direct worden opgeslagen in je adresboek. 

De enige vraag die wij uiteindelijk stellen, is: wat moet je doen als de batterij van je telefoon leeg is?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie